Juhtkiri: Tõde võidab niikuinii

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Meist enamik mäletab ilmselt Heinz Valgu laulva revolutsiooni aegadest pärinevat hüüatust «Ükskord me võidame niikuinii!». Eesti Vabariigi presidendi Toomas Hendrik Ilvese teisipäevase pidupäevakõne võiks kokku võtta üsna sarnase tõdemusega: «Ükskord võidab tõde niikuinii!».

Muidugi tekib seejuures kohe küsimus, et mis see tõde on. Presidentki tunnistas oma kõnes, et tõdesid võib olla mitu, aga teadlikest valedest tuleb hoiduda ja nende vastu võidelda. Ka Ukraina konflikti ühe peaosalisena näeb president valet – seda, et Euroopa kordas pea aasta kõigi tõendite kiuste, et valitsusvägede vastaste puhul on tegu separatistidega.

Loomulikult vajab tõe ja vale eristamine analüüsi ja tähelepanu. Eriti oluline on see sellel nädalal Eestis aset leidvate valimiste kontekstis. Ei ole üldse liigne otsida välja nelja aasta tagused valimislubadused ja nende põhjal vaadata, kes on oma toonased lubadused ellu viinud või kellel on vähemalt usutavad põhjendused, miks lubatu teostunud pole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles