Põllumajandusminister kuulutas Sangastes välja "Targa Põllumehe" konkursi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sangaste loss
Sangaste loss Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Laupäeval, 14. veebruaril tähistati Valgamaal Sangaste lossis konverentsiga krahv Friedrich Georg Magnus von Bergi 170. sünniaastapäeva ja tema aretatud talirukkisordi „Sangaste“ 140. sünnipäeva.

Piduliku tänuürituse avas kohalik regilauluansambel Koidu Tähed. Ellen Pärn Eesti Põllumajandusmuuseumist meenutas Sangastele ülemaailmset kuulsust toonud mitmekülgse krahv Bergi elu ja tegemisi. Krahv kogus tuntust eelkõige Sangaste rukkisordi aretusega 1875. aastal. 1885. aastal alustas Berg põldheinast silo tegemist. "Ta oli esimene, kes võttis Liivimaal kasutusele salpeetri, tegi rohkelt erinevaid katseid mineraalväetistega. 1887. aastal alustas ta sordiaretuskatseid kartuliga," rääkis Pärn.

Krahv tegeles aktiivselt lisaks taimekasvatusele ka puuviljakasvatuse, loomakasvatuse, kalanduse, maaparanduse, metsanduse ja jahindusega. "Berg töötas loomadele välja optimaalsed söödaratsioonid, mille põhjal rakendas lehmade grupiviisilise söötmise. Kasutas loomade söötmisel rikkalikult jõusööta," lisas Pärn. Berg konstrueeris originaalse piimajahutusseadme, milles piima jahutati söehappemeetodil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles