Retrosuusataja Hubert ootab külla

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Retrosuusataja Hubert ootab külla.
Retrosuusataja Hubert ootab külla. Foto: Jana Mae

16. jaanuaril möödus 55 aastat esimesest Tartu maratonist ning juubelit tähistati lõbusa retrosõiduga. Seoses sellega on Otepää talispordimuuseumis võimalik näha väljapanekut Tartu maratonist.

«Ka muuseumis on retrohõngu – teid ootab retrosuusataja Hubert,» sõnas muuseumi juhataja Jana Mae.

16. jaanuaril 1960 anti Tartu südalinnas start esimesele Tartu–Kääriku suusamatkale, millega sai alguse praegune Eesti tuntuim rahvaspordiüritus Tartu maraton. Maraton  kuulub rahvusvahelisse Worldloppeti ja Eesti Estoloppeti pikamaasuusatajate sarja.

Kui kunagi ammu said osavate kätega puutöömehed suusad valmis, siis kohe pidid nad mõtlema hakkama, kuidas neid lumelaudu paremini jalanõude külge kinnitada. Tuli välja mõelda, kuidas suuskade sidemed nii head saaks, et nad täidaks kolme nõuet: et nad hoiaks kindlalt suuska jalavarjude küljes, et suuski saaks võimalikult lihtsalt alla panna ja ära võtta ning et sidemed aitaks suuski võimalikult paremini juhtida

«Talispordimuuseumis on võimalik tutvuda suurepärase suusasidemete kogumiga, mille eelmise sajandi viimasel veerandil korjasid kokku Tallinna Pedagoogilise Instituudi suusatamise õppejõud,» rääkis Jana Mae. «Muuseumis on neid vanu uunikume nüüd võimalik imetleda. Tore, et see on jõudnud nüüd siia Tehvandile muuseumi ning lubab meil tagasi vaadata pea et saja aasta tagusesse suusasidemete aega ning tänapäeva.»

«Talispordimuuseum pakub unikaalset võmalust heita pilk põnevasse talispordimaailma. Näha saab eri ajastute talispordivarustust, jälgida lumekristallide tekkimist, proovida kätt hooldemehena ja kogeda muud silmaringi avardavat,» lisas Mae.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles