Elekter on Valgat valgustanud juba terve sajandi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrijaama esimese korstna ehitas Taani firma ning selle kõrgus oli 42,25 meetrit. Valga elektrijaamast suurt midagi alles ei ole. Praeguseks säilinud ruumides tegutseb AS Biltex.
Elektrijaama esimese korstna ehitas Taani firma ning selle kõrgus oli 42,25 meetrit. Valga elektrijaamast suurt midagi alles ei ole. Praeguseks säilinud ruumides tegutseb AS Biltex. Foto: Erakogu

Jaanuari viimastel päevadel möödus sada aastat Valga elektrifitseerimisest. Sellele eelnes pinevaid vaidlusi, teostamata jäänud projekte ja läbirääkimised linavabriku omanikuga.

Esimesed tööstus- ja üldkasutatavad elektrijaamad hakkasid Eestis tööle sajandivahetusel. Seda eelkõige suuremates linnades ja tööstuskeskustes, näiteks Tallinnas 1882. aastal, Narvas 1885. aastal ja Kundas 1893. aastal.

Esimestest elektrikasutustest Valgas on teateid 1901. aastast viina puhastamis- ja villimisvabrikus Maleva tänavas, kus praegu jalatsite valmistamise ettevõte Moon OÜ, ning 1904. aastast Aerfeldti linavabrikus, kus oli kasutusel väikese võimsusega elektrijaam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles