Mõisal on seljataga pikk ja värvikas ajalugu

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuppeltorniga härrastemaja hävis 1919. aastal puhkenud tulekahjus, iroonilisel kombel asub tänapäeval selle varemete taga tuletõrjedepoo.
Kuppeltorniga härrastemaja hävis 1919. aastal puhkenud tulekahjus, iroonilisel kombel asub tänapäeval selle varemete taga tuletõrjedepoo. Foto: Erakogu

Karula küla, mis asub Valgamaa samanimelises vallas, on oma taludega koondunud kunagise Karula mõisakompleksi ümber, mille ajaloost ei puudu Bremeni kaupmehesugu, viinavabrik ja põlev härrastemaja.

Lõuna-Eestile omase künkliku kuppelmaastikuga piiratud külas annavad hästisäilinud kivihooned tunnistust kunagistest hiilgeaegadest.

Nägemaks, et siin kunagi õitsenud Karula mõis omal ajal üks piirkonna esinduslikumaid oli, ei pea kaua ringi vaatama. Nõukogude ajal ehitatud sohvoosilautade ja kahekorruseliste paneelmajade vahelt paistavad hooned, mis kuidagi tänapäevasesse tänavapilti ei taha mahtuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles