Rowena pere ootab jõuluimet

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rowena on veetnud Haapsalu neuroloogilises taastusravikeskuses kõnnirobotil harjutades loendamatuid tunde.
Rowena on veetnud Haapsalu neuroloogilises taastusravikeskuses kõnnirobotil harjutades loendamatuid tunde. Foto: Erakogu

Tänavuse Tõrva heategevuskontserdi tulu läheb ränga õnnetuse üle elanud noore naise Rowena Kleimanni toetuseks.

Sarnaselt mitme eelneva aasta jõulukuuga korraldab MTÜ Usun Headusesse heategevuskampaania ka sel aastal.

«Otsus seekord just Rowenat toetada tuli Helme valla sotsiaaltöötaja Anne Kalme kaudu, kes koos teiste vallatöötajatega leidsid, et tema võiks olla see, kes tõsiselt abi vajaks,» põhjendas MTÜ Usun Headusesse liige Ilona Leetma. «Ka meie MTÜ-le tundus see valik kõige õigem.»

Kõik muutus hetkega

Rowena elu muutus pöördumatult mullu kevadel. Kui ta lasteaeda nooremale lapsele järele sõitis, põrkas tema auto kokku veokiga, mille juht oli politsei väitel roolis tukastanud. Sõiduautot juhtinud 28aastane Rowena toimetati Rakvere haiglasse.

Avarii tagajärjed olid rängad, naine paigutati määramata ajaks Tallinnasse hooldusravihaiglasse. Ema leidis tütre äärmiselt viletsast seisukorrast. Sealsamas sündis otsus Rowena haiglast ära võtta.

Rowena ema Marika tõi tütre lapsepõlvekoju Helme vallas Holdre külas, kuigi tal puudus igasugune kogemus voodihaige hooldamisel. See-eest oli tubli annus tahet koos emaarmastusega.

«Viite ta koju, tekivad infektsioonid ja põletikud – nagunii sureb ära, ütles mulle Rowenat ravinud arst,» rääkis Marika. «Et üks arst võib nii räigelt öelda ... Ei oleks uskunud. Arst ütles ka, et Rowena ajust töötab vaid viis protsenti, aga tütar kasutab mul praegu arvutit, saadab SMSe.»

Ema sõnul oli tütar pärast õnnetust kaua koomas, hiljem tugevate rahustite mõju all. «Kodus viskasin need minema, perearst määras leebema ravi.»

Õnnetuse järel ei saanud Rowena rääkida ega süüa, liikumisest rääkimata, ja vajas ööpäevaringset hooldust. Suureks toeks emale olid kaks nooremat tütart, kellega koos sai lahendusi otsitud. Oli ka teisi aitajaid.

«Meie perearst Merike Ausmees on olnud väga suureks abiks, hindan teda kõrgelt. Oleks kõik arstid temasarnased ...» tõdes ema. «Palju tuge on olnud Helme valla sotsiaaltöötajatest.» Nüüdseks on näha, et ema tegi tütre koju tuues õige otsuse ja tubli tegutsemine on vilja kandma hakanud.

Vägisi tugevaks

Marika ise ütleb, et tema tublidus on olnud sundseis – rasketel hetkedel sundis ta end mitte alla andma. «Minult on palju küsitud, kas mul ei olegi pisaraid, aga olen ikka nutnud ka,» tunnistas ta. «Alguses eriti, kui Rowena koju tõin, lihtsalt nutsin abitusest köögilaua ääres.» Siiski leidis ta endas jõudu tegutseda, sest pisaratest abi pole.

«Sellest rääkides hakkab kergem. Nüüd tunnen, et olen nagu koopast välja tulnud, üksinda on muremõtetega raske,» räägib ta südame pealt ära. «Paraku on mind juba nii palju poriga loobitud, et meele teeb mõruks.»

Marika lisas, et soov lugu jagada tekkis mõttest, et ehk keegi saab sellest tuge. «Ka Õhtulehes ilmunud loo peale kirjutas üks naine, kes samas olukorras ja soovis kontakti saada.»

«Tulin sellest välja ja olen praegu õnnelik: mu laps räägib, sööb, paneb riidesse, käib kõnniroboti abil, kuid tagantjärele tundub see nagu halb uni,» meenutas Marika. «Mu jõud tuli tagasi siis, kui tütar hakkas jälle elama ning me teeme kõike koos: rõõmustame ja kurvastame.»

Õnnetuse põhjustanud autojuhi vastu Rowena ema enam vimma ei kanna. «Mis see enam aitab ...» Pealegi hukkus veokijuht paradoksaalsel moel selle aasta mais õnnetuses, sõites Sämi sillalt alla.

«Ehk oleks paranemine kiirem olnud, kui olnuks rohkem teadmisi. Tulime haiglast augusti lõpus, alles novembris saime Haapsalusse (taastusravikeskusesse – L. M.) järjekorda.»

Sel aastal on Rowena olnud korduvalt taastusravil ja tema seisundis on olulisi muutusi paremuse poole. Iga positiivne märk annab jõudu jätkata. Rowena suudab juba liikuda toe najal ja tema kõne on mõistetav. Üks suur mure on hambad, mis väga deformeerunud, kuna hooldusravi aegse hingamisaparaadi külge oli Rowena ühendatud pikka aega. Rikutud hambumus takistab aga normaalset kõnelemist.

Kampaania toel naeratus tagasi

Heategevuskampaaniaga tahab MTÜ Usun Headusesse koguda summa, mis oleks Rowenale materiaalseks toeks. Teisalt annab abivajajale jõudu teadmine, et ta ei ole murega üksi. Kampaania korraldajad loodavad, et suudavad tuua jõuluime ka Rowena peresse – et Rowena saaks kinkida naeratuse oma kahele väikesele lapsele, kes elavad praegu isa juures.

Seekordne heategevuskampaania on juba kuues, eelnevalt on toetatud Henrit, Raidot, Jani, Christellat ja Victoriat.

Heategevuskontsert «Usun inimeste headusesse» saab teoks Tõrva kirik-kammersaalis 14. detsembril algusega kell 16. Üles astuvad Margus Vaher, Märt Avandi ja ansambel Vallatud Kuued.

Toetada saab ka pangaülekandega MTÜ Usun Headusesse arvelduskontole EE362200221053835179, selgitusega «Rowena toetuseks».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles