Sünteetiline kanep nõuab üha uusi ohvreid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline näeb välja sünteetiline kanep, mida Valkas müüdi. Tegemist on kemikaalidega üle pritsitud taimse puruga.
Selline näeb välja sünteetiline kanep, mida Valkas müüdi. Tegemist on kemikaalidega üle pritsitud taimse puruga. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Viimasel ajal on paljud Eesti noored sattunud pärast sünteetilise kanepi pruukimist meedikute hoole alla. Tavalise kanepi kõrval on selle sünteetiline vend spice kordades ohtlikum.

Viimati oli tõsisem juhtum seoses spice’i tarvitamisega Ida-Virumaal. Septembris sattus mitu Rakvere koolinoort üledoosiga haiglasse. Nende seas oli kaks, kes leiti teadvusetult. Õnneks neil tüsistusi ei tekkinud, kuid laiast maailmast on teada fakte, kus sünteetilise kanepi tarvitamise tagajärg on olnud surm.

Lõuna prefektuuri narko­kuritegude uurija Raigo Kivi teatel on ka Valgamaal sünteetilist kannabinoidi avastatud. «Seda liigub siin-seal ning Valka satub see sagedamini Läti kaudu.» Avalikkuse ette jõudis probleem aasta alguses, kui sai teatavaks, et Valga naaberlinnas Valkas kahtlase kraamiga pakikesi õige hõlpsalt kõigest 2,85 euro eest osta sai.

Toona tegi Valgamaalase reporter isegi eksperimendi, et teada saada, kui lihtsalt asi käib. Tulemus üllatas kõiki: koputamise peale avati uks, ulatati pakike, vastu saadi raha ning nii lihtsalt see käiski. Praegu see müügikoht Valga politseijaoskonna juhi Tiit Alliku kinnitusel enam ei tegutse.

Suhtumine on kergemeelne

«Koostöös Valka politseiga oleme probleemi momendil kontrolli alla saanud, kuid see ei tähenda kaugeltki, et probleem on kadunud. Endiselt saab spice’i kätte liiga kergesti. Ainesse suhtutakse liiga kergemeelselt ning alahinnatakse selle ohtlikkust,» oli Allik resoluutne.

Ta rõhutas, et mõistlik on olla tähelepanelik ja teha asjakohaseid järeldusi enne, kui on lootusetult hilja. «Kaalul on ju inimeste elu ja tervis ning see võib puudutada meist paljusid lähemalt, kui arvata oskame.»

Kivi lisas, et enamasti tellib keegi internetist suurema koguse kohapeale, kus see noortele omakorda maha müüakse. «Kogused ei ole enamasti suured, kuna sõltuvad suuresti noorte taskurahast ja sellest, kui palju rahast keegi seltskonnast on nõus loovutama, et proovimiseks seda narkootilist ainet saada.»

Tema teatel on sünteetilise kanepi tarvitamine noorte seas kasvav trend. Võrreldes varasemaga on kasvanud nii politsei avastatud juhtumite kui neile laekunud vihjete hulk. Kui Ida-Virumaal on neid, kes üledoosi tõttu  sattunud haiglaravile, siis Valgamaal politseile teadaolevalt taolisi juhtumeid esinenud ei ole.

Küsimusele, kas ja kui palju on Valgamaalt seoses sünteetilise kanepi tarvitamisega kedagi haiglasse sattunud, vastas Valga haigla juhataja Marek Seer, et haiglal ei ole võimalik vastavat statistikat avaldada, sest Valgas võetakse narkootiliste või psühhotroopsete ainete määramiseks vajalikud proovid, kuid need edastatakse uuringuks riikliku ekspertiisiasutuse laborisse.

Surnud ring

Sünteetilisi kannabinoide on väga suur hulk, teadaolevalt 300 ringis, kuid see arv on pidevas muutumises. Kui mõni neist keelatud ainete nimekirja kantakse, on keemikutel järgmine seaduslik kombinatsioon turule paiskamiseks juba valmis. Kuigi nimekiri pidevalt täieneb, on töö vaevaline, sest paljudel psühhotroopsetel ainetel on seaduslik kasutusala – ja seda mitte ainult meditsiinis, vaid ka näiteks tööstuses.

Kui loodusliku kanepi omamise ja suitsetamise eest võidakse Eestis pikkadeks aastateks trellide taha saata, siis palju ohtlikumad sünteetilised kannabinoidid on praegu täiesti seaduslikult ja lihtsalt kättesaadavad.

Ravimiameti andmetel on sünteetiliste kannabinoidide toime ettearvamatu ning võib mõjutada paljusid organismi funktsioone. Neile on väga iseloomulik intensiivne, sageli kauakestev narkojoove ning tihti põhjustab nende tarvitamine pöördumatuid psüühika- ja käitumishäireid: ennast ja teisi kahjustavat käitumist, päevi kestvaid psühhoose ja nii edasi.

Sünteetiliste kannabinoidide ülitugeva toime tõttu on nende ainete tarvitajatel suur oht üledoosiks, mis võib päädida tõsise tervisekahjustuse või surmaga. Ka on toime tavapärasest kanepist tugevam ning seega on ka sõltuvuse tekkimine kiirem.

SPICE

Üldnimetus sünteetilisi kannabinoide sisaldavatele toodetele.

Eestis on levitatud järgmiste nimetustega pakendeid: Forest Humus, SenSation, Dream, King B Forever, Smoke Plus, Scope the Flower Power, Yucatan Fire, Skunk, Mojo ja teised.

Pakendi sisu on tihti vaid tundmatu taimne puru, millele on lisatud ühte või mitut sünteetilist kannabinoidi (näiteks AM-2201, JWH-018, JWH-073, HU-210; CP 47497). Nimetatud ained omavad kanepis leiduvale tetrahüdrokannabinoolile (THC) sarnast psühhoaktiivset toimet, toimides kesknärvisüsteemile ning mõjutades meeleolu, mõtlemist ja käitumist kuni sõltuvuse tekkimiseni, ning neid manustatakse peamiselt suitsetades.

Allikas: ravimiamet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles