Noortest said teadlikumad valijad

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodanikupäev Otepää gümnaasiumis
Kodanikupäev Otepää gümnaasiumis Foto: Otepää gümnaasium

Otepää gümnaasiumis leidis 26. novembril kodanikupäeva puhul aset teadliku valija päev. 9.-12. klasside õpilased said võimaluse tutvuda kuue erakonna esindajate kaudu lähemalt nende parteide maailmavaatega, andis Otepää gümnaasiumi 12. klassi õpilane Grete Madi valla kodulehel teada.

Üritust ohjas kohalik ettevõtja, tuntud näitleja ja lavastaja Veikko Täär, kes loosis erakondadele esinemisjärjekorra. Ta palus kõigil parteidel puudutada noortele kaht olulist teemat: töövõimalused ning kaitsepoliitika.

Päeva esimesel poolel said kõik parteid 15 minutit kõneaega, et tutvustada erakonda ning rääkida noortele olulistel teemadel. Näiteks jäi Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esindaja ja Riigikogu liikme Kalvi Kõva  esinemisest Madi kõrvu kõlama lause: «Hariduse kõrval on oluline ka haritus».

Lisaks pani tema sõnul mõtlema Valga maavanema ja Reformierakonna esindaja Margus Lepiku jutt majanduse ja julgeoleku olulisusest.

Pärast lõunat jätkus üritus ümarlaudadena, kus loositi õpilased rühmadesse, mida juhtisid abituriendid. Rühmad mõtlesid küsimusi loositud erakondadele ning andsid ülevaate oma arvamusest selle partei kohta.

Seejärel korraldati valimised kohal olnud erakondade vahel. Iga õpilane sai endale valimissedeli, mille pidi valimiskasti poetama. Võitis Sotsiaaldemokraatlik Erakond, mille eestkõneleja Kalvi Kõva oli noorte arvates kõige haaravama jutuga.

Teisele kohale jäänud Keskerakonna esindaja Heimar Lengi arvates oli Otepääl toimunud ettevõtmine noortele väga kasulik, sest ärgitas rohkem mõtlema nii poliitika kui ka Eesti tuleviku üle.

11. klassi õpilane Kätlin Unt lisas: «Päeva kõige suurem kasutegur oli see, et sain parema üldpildi erakondadest ja nende eesmärkidest». Tema klassivenna Tairo Tee arvates andis üritus palju mõtteainet teemadel, mis käsitlesid maakohtade elavdamise võimalusi ning tasuta bussiliikluse korraldamist.

Kodanikupäeva üritust kajastas nii sõnas kui pildis koolis tegutsev meediaklass ning kohal olid ERRi, TV3e ja Tallinna TV võttegrupid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles