Eestit esindab kuningriigis Valga kooli vilistlane

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninganna Elizabeth II ja Lauri Bambus
Kuninganna Elizabeth II ja Lauri Bambus Foto: Välisministeerium

Kolmapäeval, 19. novembril andis Eesti suursaadik Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa Ühendkuningriigis Lauri Bambus kuninganna Elizabeth II-le üle oma volikirja.

Volikirja üleandmise tseremooniale järgnenud vestluses kõnelesid Tema Majesteet ja suursaadik Bambus Eesti ning Suurbritannia kahepoolsetest suhetest, tõdedes, et need on olnud ajalooliselt väga head.

«Praegu teeme Suurbritanniaga tihedat koostööd erinevates eluvaldkondades. Küberkoostöö, IT- ja digiteenuste arendamine on näiteks need valdkonnad, millest oleme ühiselt huvitatud,» sõnas Bambus. «Meil on hea meel, et Suurbritannia liitus tänavu Tallinnas asuva NATO küberkaitsekeskusega,» lisas ta.

Vestluse käigus peatuti ka Eesti ja Suurbritannia koostööl rahvusvahelistes organisatsioonides, sealhulgas Euroopa Liidus. «Eesti huvides on ühtne, avatud ja arenemisvõimeline Euroopa Liit ning toetame kindlalt Suurbritannia tugevat liikmesust ELis,» rõhutas suursaadik Bambus.

Kuninganna meenutas soojalt ka oma Eesti visiiti 2006. aastal. Samuti peatuti prints Harry kevadisel Eesti külastusel, mille käigus avaldas prints tänu Eesti kaitseväelastele aastatepikkuse hea koostöö eest Afganistanis.

Tema Majesteet ja suursaadik Bambus kõnelesid veel ka päevakajalistest rahvusvahelistest küsimustest. Bambuse sõnul tunti ühiselt muret nii rahvusvahelise terrorismi kui ka sündmuste pärast Ukrainas.

«Rahvusvahelisel kogukonnal tuleb astuda konkreetseid samme tõkestamaks äärmusrühmituse ISIL tegevust,» märkis Bambus «Samuti tuleb jätkata rahvusvahelisi jõupingutusi, et leida konfliktile Ida-Ukrainas lahendus, mis austab Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust,» lisas ta.

Lauri Bambus on sündinud 1969. aastal Valgas ja lõpetanud Valga 1. keskkooli. Ta on lõpetanud kahel korral Tartu Ülikooli: 1993. aastal kiitusega filosoofiateaduskonna ja 2004. aastal õigusteaduskonna. Bambus on end täiendanud Turu Ülikoolis rahvusvahelise õiguse erialal ning Viini Diplomaatia Akadeemias.

Välisministeeriumis töötab Lauri Bambus alates 1995. aastast, mil asus tööle konsulaarosakonda. Ta on töötanud Eesti suursaatkondades Varssavis ja Brüsselis ning ministeeriumi konsulaarosakonnas Schengeni büroo direktorina.

Aastatel 2005–2007 oli Lauri Bambus peakonsul Eesti peakonsulaadis Peterburis ja seejärel kuni 2010. aastani välisministeeriumi konsulaarosakonna peadirektor. Enne Londonisse suundumist oli Bambus aastatel 2010–2014 välisministeeriumi asekantsler juriidilistes ja konsulaarküsimustes. Lauri Bambus on ka Eesti suursaadik Omaanis resideerimisega Londonis.

Võõrkeeltest kõneleb suursaadik Bambus inglise, vene, poola ja prantsuse keelt. Lauri Bambus on abielus, tal on tütar ja poeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles