Valgamaalase fotograaf võitis taas auhinna

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laatre ristipuu
Laatre ristipuu Foto: Arvo Meeks

Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskus andis teada, et tänavu seitsmendat korda toimunud Maavalla hiite kuvavõistlusel andsid tooni hõimurahvad.

Valgamaale tuli kaks auhinda. Ajalehe Valgamaalane fotograaf Arvo Meeks võitis ristipuude kategooriaqs eriauhinna ülesvõttega "Laatre ristipettäi läheb ERMi". Varasemalt on ta võitnud samas kategoorias auhinna pildiga pühast pettist Tsirgumäel.

Pühade kivide auhinna võitis aga Olev Merivee ülesvõte Helme Orjakivist.

Võistlusel osalenud 11 riigi ülesvõtete seas moodustasid pea poole pildid, mis tehtud Soomes ja Venemaal elavate soome-ugri rahvaste looduslikest pühapaikadest.

Võistluse 1000 euro suurune peaauhind jäi seekord siiski Eestisse ning selle võitis Saaremaal Kaarma valla Pähkla küla pühal allikal tehtud kuva «Põhjatu allikas». Võidupildi autoril, Tartus elaval harrastusfotograafil Janno Loidel on õnnestunud jäädvustada pühapaik nõiduslikult kaunilt ja loomutruult.

Noorte 200 eurose peaauhinna pälvis Tallinna 21. Koolis õppiv 12aastane Emmeliine Kalvik ülesvõttega «Hõbedat kaapimas». Pildile on püütud iidne tava – hõbevalge kaapimine anniks allikale. Pilt on üles võetud Soomes Janakkala hiie Lauri allikal.

Hõimurahvaste pühapaiga 300 eurose auhinna sai Udmurdimaa neiu Anastasia Sidorova kuva «Palve Aktaši salus». Võidupilt hiiesalus palvetava memmega väljendab soome-ugrilastele omast looduseaustust ning väikerahvaste habrast olemasolu.

Kokku antakse välja 21 auhinda, mille hulgas on ajaloolise Võromaa, Virumaa, saarte, Eesti Rahva Muuseumi, Muinsuskaitseameti ja muudki eriauhinnad.

Lisaks rahalistele auhindadele jagatakse välja loodusajakirjade aastatellimused, ratsaretk, koduleiva küpsetamise kursus, talgureis, terviseakadeemia kinkekaart, CD Hiie koda, raamatuid ja palju muudki.

Võistlusel esindatud riikide hulgas on Austraalia, Gruusia, India, Läti, Nepaal, Peruu, Rumeenia, Soome, USA ja Venemaa. Hõimurahvaste juurest on esindatud Ingeri, Karjala, Liivi, Mari, Merja, Saami, Soome, Udmurdi ja Vepsa pühapaigad.

Eestist on saadetud kuvasid 13 maakonna 46 valla pühapaikadest. Võistluse noorim osavõtja on 12 ja vanim 66 aastane.

Kuvavõistluse hindamiskogusse kuulusid taidur Epp Margna, loonakuvaja Arne Ader, ajakirja Loodusesõber peatoimetaja Helen Arusoo ning Tartu kõrgema kunstikooli fotograafia õppejõud Toomas Kalve. Eesti Rahva Muuseumi eriauhinnaga pärjatud kuvad valisid välja Tõnis Lukas ja Indrek Jääts. Muinsuskaitseameti eriauhinna valis ameti esindus.

Auhinnad panid välja: Eesti Kultuurkapital, Kehrwieder, Loodusesõber, Eesti Loodus, Uma Leht, Looduse aasta foto, Muinsuskaitseamet, Keskkonnaamet, Eesti Rahvaluule Arhiiv, Eesti Rahva Muuseum, Võro Instituut, Eestimaa Looduse Fond, Kalevipoja Koda, Metsatöll, Krautmani tervisekool, Tihuse hobuturismitalu ning Tagavälja talu.

Hiite kuvavõistluse eesmärk on väärtustada ning jäädvustada ajaloolisi looduslikke pühapaikasid, nendega seotud pärandit ja julgustada inimesi pühapaikadega tutvuma. Võistlust korraldavad Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskus, Hiite Maja sihtasutus ning Maavalla koda. Hiite kuvavõistlus toimub ka järgmisel aastal.

Võistluse tulemuste tutvustamine ja võitjate autasustamine toimub Hiie väe tunnustamise sündmusel 29.11. algusega kl 13 Tartus Vanemuise 42 (Eesti Kirjandusmuuseumis aulas). Kõik huvilised on oodatud. Sissepääs tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles