Vahepeatus suunab pilgud nii minevikku kui tulevikku

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga-Valka raudteejaam
Valga-Valka raudteejaam Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti-Läti programmi vahepeatusena kogunesid asjaosalised täna, 21. novembril Valga raudteejaamas. Koos huvilistega vaatavad nad tagasi siseministeeriumi koordineeritava Eesti-Läti programmi tegevustele aastatel 2007-2013.

Selle aja jooksul rahastati programmist 67 piiriülest algatust, mis edasi viinud kahe naaberrahva koostööd ja tõstnud piiriregioonide konkurentsivõimet.

Valga linnavalitsuse avalike suhete spetsialist täpsustas, et tänase vahepeatuse ajal saavad sõna nii eestlased kui lätlased, kes viimaste aastate jooksul aktiivselt Eesti-Läti sillaehitajatena tegutsenud. Esmakordselt näidatakse animatsioone, mis mõne minutiga kogu Eesti-Läti programmi kokku võtavad.

Samuti tuleb juttu sellest, milline näeb välja järgmine Eesti-Läti programm. Ettekandeid saab kuulda nii eesti kui läti keeles, sealjuures kaks esinejat – Janis Prangels ja Contra – räägivad oma koostööst naaberrahvaga kakskeelselt.

Üritusel saavad sõna ka siseminister Hanno Pevkur, Edgars Tavars Läti keskkonnakaitse ja regionaalarengu ministeeriumist ning Valga linnapea Kalev Härk ja Valka linnapea Vents Armands Krauklis.

«Eestlaste ja lätlaste koostöö on olnud pikk ning Eesti-Läti programm võimaldanud kontakte ja koostöövõimalusi kahe riigi vahel märgatavalt süvendada,» ütles siseminister Hanno Pevkur.

«Möödunud programmiperioodi tegevused olid väga mitmekülgsed ja erinevatest valdkondadest, alustades ühistest spordi- ja kultuuriettevõtmistest, keskkonnakaitsest, puhkealade arendamisest, koostööst meditsiini ja teaduse valdkonnas ning jõudes ühise päästevõimekuse arendamiseni. Meil on, mida üksteiselt õppida ja koostööd tehes jõuame kindlasti kaugemale kui üksi pingutades,» lisas minister.

Euroopa Regionaalarengu Fond toetas Eesti-Läti programmi perioodil 2007–2013 38 miljoni euroga. Muu hulgas läks raha enam kui 500 päästetöötaja koolitamisele, kolme piiriülese tee uuendamisele 78 kilomeetri ulatuses, Gauja/Koiva vesikonna arendamise plaani koostamisele, 87 ühise spordilaagri või -võistluse korraldamisele ja piiriülese telemeditsiini rakenduse väljaarendamisele, mis võimaldab raviprotsesse edastada teistele haiglatele.

Tänasel sündmusel on kavas ka raamatu «Eesti – Läti lood» tutvustamine, mis on valminud Eesti-Läti programmist 2007-2013 rahastatud projektide põhjal. Lugude autorid on kaheksa ajakirjanikku Eestist ja Lätist, kes kirjutasid iga projekti tekkeloost, ühistest saavutustest ning tulevikuplaanidest.

Eesti-Läti programm jätkub ka uuel rahastusperioodil, mil üks tähtsamaid suundi on ettevõtluse edendamine ja  ettevõtlikkuse tõstmine.

Möödunud perioodist võib antud valdkonnast hea näitena tuua projekti EstLat Pharma, mille puhul Läti ravimifirma Grindeks teeb koostööd Tartu teadusmahuka väikeettevõttega TBD-Biodiscovery. Viimane aitas Grindeksil toota ravimi toimeaineid ja praegu kavandatakse aktiivselt uusi ühiseid ettevõtmisi.

Uuel perioodil on oluline roll ka loodus- ja kultuuripärandi säilitamisel, kaitsmisel ja arendamisel, väikesadamate tingimuste parendamisel ning piirkonna ühtsema tööturu keskkonna loomisel. Perioodil 2014-2020 on Euroopa Regionaalarengu Fondi toetus programmile 38 miljonit eurot. Eestis kuuluvad programmi tuumikpiirkonda Lääne- ja Lõuna-Eesti ning Lätis Kurzeme, Vidzeme, Riia ja Pieriga regioonid.

Valga raudteejaam on programmile sümboolse tähendusega. Tegu on ainsa Eesti-Läti kaksiklinnaga, kellel on pikk ajalugu koostööst. Lisaks on Valga raudteejaam täna ainus piiriäärne punkt, kus kohtuvad mõlema riigi rongid.

Ürituse nimi «Vahepeatuse tähistamine» tuleneb sellest, et nagu programmiperioodidel on väike vaheetapp, kus kokkuvõtteid teha, on ka rongijaamad vahepeatused ja kohtumispaigad, kus saadakse kokku ja kust minnakse edasi.

Jaamahoone on osaliselt renoveeritud Eesti-Läti programmi toetusega, osalejad saavad aga näha ka kõrvalsaale, mis on praegusel renoveerimata kujul autentsed ja ehedad. Needki sümboliseerivad justkui vaheetappi vana ja uue vahel ning annavad inimestele võimaluse kogeda erinevaid ajastuid, mis on jaamahoonet puudutanud.

Eesti-Läti programmi rahastab Euroopa Regionaalarengu ning eelmisel perioodil jagati toetusi ligi 36 miljoni euro eest. Programmi administreerib siseministeerium. Tegevuste elluviimist toetab Tartus Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuses asuv programmi sekretariaat.

Valga linnavalitsuse eestvedamisel toimub peale Eesti - Läti programmi vahepeatuse tähistamist jaamahoones ka kõigile avatud tasuta õhtune programm. Kell 19 esinevad Valga ansamblid ja muusikakooli noortekoor, kell 20 algab rahvusvahelise lühifilmide festivali Sleepwalkers eriseanss.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles