Terved hambad on tervise alus

, Riigikogu liige Reformierakonna Valgamaa maakonnaorganisatsiooni esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Mälberg
Meelis Mälberg Foto: Erakogu

Kuigi hambaravi kvaliteet on Eestis väga hea, on teenus kallis ning arsti juurde ei jõua ka lapsed, kelle arved tasub haigekassa. Siin võiks lahendus olla riiklik hambaraviprogramm, mis tõhustaks ennetustegevust, kehtestaks hüvitise abivajajatele ja laiendaks pensionäride proteesihüvitise hambaravile.

Hammaste raviga seoses meenub mulle nooruspõlvest kolm episoodi. Kord aastas külastas meie kooli hambaarst. Need minutid, mis hambaarstitoolis istudes veetsin, olid pehmelt öeldes hirmutavad. Kui veel mõni auk juhtus hammastes olema ning värisev puur käima pandi, oli küll tunne, nagu istuks keskaegses piinapingis.

Pärast keskkooli ootas mind kohustuslik teenistus vene kroonus. Ka sealse hambaarsti «teenus» polnud kiita. Parimal juhul sai tunda hambatange ja mundris doktori tugevat kätt, sest valutav hammas tõmmati lihtsalt välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles