Muuseum peaks muutuma professionaalsemaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää Talispordimuuseum
Otepää Talispordimuuseum Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kultuuriministeerium soovib asutada sihtasutuse, mis muudaks Eesti spordimuuseumi juhtimise ja toimimise professionaalsemaks.

«Kasutamaks veelgi paremini ära Eesti spordimuuseumi ja selle filiaali Otepää talispordimuuseumi potentsiaali ja edendades senist head koostööd, teeb kultuuriministeerium ettepaneku kaaluda ideed luua riigiasutuse Eesti Spordimuuseum baasil sihtasutus, mille asutajad oleksid Eesti Vabariik ja Eesti Olümpiakomitee ning huvi korral ka Tartu Ülikool,» kirjutas kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene Eesti Olümpiakomitee presidendile Neinar Selile.

Sihtasutuse asutamisel saab juhtimisse kaasata spordispetsialiste ning kohalikku kogukonda. Muuseumi arendus- ja juhtimisotsuseid ei pea sihtasutuse olemasolul enam ootama kultuuriministeeriumist, vaid neid saab langetada asjatundlik, valdkonnaga seotud nõukogu, mille liikmetest enamik peaks Nõgese hinnangul olema spordivaldkonna esindajad.

Sihtasutuse eelistena toob Nõgene välja ka laiema juhtimiskompetentsi, mille nõukogu oma liikmetega tagab. Seejuures ei määra juhti ametisse ainuisikuliselt minister, vaid sellega peab nõus olema enamik nõukogu liikmetest. Samuti saab sihtasutuses juhtimisotsuseid vastu võtta kiiremini kui riigiasutuses.

Riik on valmis sihtasutusele andma praegu spordimuuseumi kasutuses oleva vallasvara, kuid muuseumi kinnistu jääks edasi Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) omandisse. Muuseumikogu omanikuks jääks endiselt riik, sihtasutus aga lihtsalt kasutaks ja täiendaks seda. Kultuuriministeerium on valmis maksma sihtasutusele samasugust toetust, mida praegu makstakse spordimuuseumile.

Nõgese sõnul ei eelda kultuuriministeerium Eesti Olümpiakomiteelt ja Tartu Ülikoolilt täiendavat rahalist panust sihtasutusse, vaid ennekõike sisulist pühendumist ning omanikupõhist koostööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles