Kodu tuleohutust saab ise testida

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsuandur. Foto on illustreeriv.
Suitsuandur. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sellel nädalal algas detsembri alguseni kestev päästeameti kampaania «Kontrolli oma kodu tuleohutust», mis kutsub kõiki inimesi lihtsa testi abil oma kodu tuleohutuses veenduma. Teavituskampaania eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust, andes neile võimaluse hinnata just nende enda elupinna tuleohutust ning vajadusel pakkuda riskide maandamiseks praktilisi lahendusi.

Elanikkonna tuleohu ennetusalased hoiakute ja käitumise uuringud viitavad, et inimeste teadmised suitsuanduri vajalikkusest ja võimalikest tulekahju põhjustest on paranenud. Samas soovitakse saada rohkem praktilisi nõuandeid ja käitumisjuhiseid.

«Meie soov on inimestele teada anda uuest abistavast keskkonnast. Isegi kui tundub, et sinu kodus peaks tuleohutusega kõik korras olema, tee siiski see test, et olla kindel,» rääkis päästeameti ennetustöö osakonna juhataja Indrek Ints.

«Näiteks käesoleval aastal on küünla hooletust põletamisest alguse saanud tulekahjudes hukkunud juba kuus inimest. Eelmisel aastal sai hooletuse tagajärjel tuleroaks pea tuhat kodu. Veendu, et sinu ja lähedaste eluruumid on tuleohutud, sest just igaühe kaasabil saame muuta meie elukeskkonna turvaliseks,» rõhutas Ints.

Testi leiab veebiaadressilt www.kodutuleohutuks.ee ja seda on võimalik täita ka nutiseadme abil. Uudse lahendusena on kodulehel veebinõustaja, mis aitab jooksvalt tekkinud lisaküsimustele vastuseid leida. Kõikidel testi täitjatel on võimalus olla osaline ka Eesti tuleohutuskaardi kujundamisel, sest iga testi tulemus kajastub kaardil, mida saab ka kodulehelt ise jälgida.

Vanematele inimestele, kel puudub arvuti kasutamise võimalus, saadetakse paberkandjal test postiga. Liina Reinsaar päästeameti kommunikatsiooniosakonnast täpsustas Valgamaalasele, et amet valib välja inimesed, kes elavad piirkonnas, kus tuleõnnetusi rohkem olnud, ja kelle puhul võib eeldada, et nad pole aktiivsed arvutikasutajad.

«Kõigile inimestele, kes sellesse sihtgruppi kuuluvad, me sel aastal kahjuks testi postiga saata ei jõua. Nendeni peaks see jõudma järgmisel aastal,» lisas Reinsaar.

Samuti on alati ainult telefonikõne kaugusel päästeala infotelefon 1524, kust saab kõikidele tuleohutusega seotud küsimustele vastuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles