Arvutid rikuvad laste enesetunnet

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti 2. ja 8. klasside õpilaste seas läbi viidud uuring näitas, et liigne arvutikasutus on seotud halva meeleolu, üksildustunde, apaatia ja väsimusega ning seda nii poiste kui tüdrukute seas. Tervise arengu instituudi ja Tartu Ülikooli koostöös tehtud digisõltuvuseteemalises küsitluses osales kokku ligi 2000 last Eesti eri paigust.

Uuringu koordinaatori Kätlin Konstabeli sõnul selgus seegi, et kui 8. klassi lapsed said esimest korda arvuti juurde keskmiselt umbes kuueaastaselt, siis nooremas vanuserühmas oli see aeg oluliselt varem – umbes 4,5aastaselt.

Kuna laste arvutikasutusharjumuste kujunemisel ja märkamisel on suur roll perel, osalesid uuringus ka lastevanemad. «Umbes 40 protsenti lapsevanematest mõlemas vanuserühmas peab arvutile ligipääsu piiramist tavaliseks karistusvahendiks. Samas arvas 10 protsenti 2. klassi laste vanemaid ja 21 protsenti 8. klassi laste vanemaid, et pole olemas sellist asja, nagu liigne arvutikasutus,» nentis Konstabel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles