Halloween jõuab kohale õuduste toas

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ameerika püha halloween on kanda kinnitanud ka Eestis ning seda tähistatakse täna Valgamaalgi.

Näiteks Hellenurme noortekeskuses on tulemas halloween`i-õhtu. «Üles oli seatud õuduste tuba – nõrganärvilistele mittesoovitatav,» sõnas keskuse noorsootöötaja Mari-Liis Vanaisak.

Põdrala noortekeskus tähistab aga kõigi pühakute päeva diskoga.

Halloween`i ehk kõigi pühakute päeva tähistatakse 1. novembri eelõhtul. See langeb kokku Läänekristliku pühakutepäevaga. Ajaloolaste arvates on selle juured tõenäoliselt paganlikes keldi rituaalides. Halloween on eriti populaarne Põhja-Ameerikas.

Vikipeedia järgi on halloween`i põhitunnus õõnes kõrvits, millele on külje peale sisse lõigatud nägu ja sisse pandud küünal – kõrvitsalatern.

Samuti kasutatakse võimalust kostümeeritult ringi liikuda. Lapsed «kollitavad» naabreid, seades neid valiku ette: «Komm või pomm (otsetõlkes: trikk või komm)?». Triki all mõeldakse mingit vempu. Kui naaber on külaliste tulekuks valmistunud, jagab ta näiteks komme. Kui aga keeldub, võib ta mingi vembu või trikiga arvestada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles