Koguti rekordkogus toidukaupa

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidupanga vabatahtlikud kogusid Valga Rimis annetusi toidu näol.
Toidupanga vabatahtlikud kogusid Valga Rimis annetusi toidu näol. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Nädalavahetusel toimunud Toidupanga toidukogumisaktsiooni vältel koguti toimetulekuraskustes perede aitamiseks ühtekokku  34 881 ühikut toidukaupa, mida võib lugeda seni parimaks tulemuseks läbi aegade.

Osales rekordarv poode – 31 kaupluse hulgas oli 8 Rimit, 6 Prismat, 7 ETK kauplust, 8 Selverit, üks Säästumarket ning esmakordselt üks Grossi toidukauplus.

Tallinna Toidupank kogus kaupa kuues poes ja Pärnu Toidupank neljas. Tartu, Haapsalu, Kuressaare, Rakvere, Viljandi, Järvamaa ja Valga Toidupank olid kõik vabatahtlike abil tegutsemas kahes kohalikus poes. Iselaadse rekordi püstitas suve alguses tegutsema hakanud Jõgeva Toidupank, mis pakkus poekülastajatele võimaluse toidukaupa annetada koguni kolmes eri linnas – Jõgeval, Põltsamaal ja Mustvees.

Samuti sellel suvel tegevust alustanud Kuressaare Toidupank ja Võru Toidupank korraldasid toidukogumispäeva esmakordselt ja on saadud kogemuse ning annetuste hulgaga igati rahul.

Konkurentsitult kõige rohkem kaupa annetasid Tallinna Lasnamäe Prisma kliendid – 2677 ühikut, mis on ka ainus koht, kus ühe päeva jooksul kogunes üle 2000 ühiku. Ülihea tulemus (1500 ja rohkem) oli aga veel mitmetest teistes kauplustes: Tartu Jõe Prisma, Tartu Annelinna Prisma, Viljandi Maksimarket ja pealinnas Kristiine Prisma, Mustamäe Prisma, Sõpruse Rimi ning Ülemiste Rimi. Väiksemates linnades ning ka väiksemates kauplustes, kus liigub vähem rahvast, võib toidukogumise tulemus olla vaid mõnisada ühikut. Samas on oma kõhu kõrvalt tehtud heategu alati tänu ja äramainimist väärt.

Jätkuvalt juhivad annetatavate kaubagruppide edetabelit makaronid (sel korral 7285 ühikut kogu Eesti peale kokku), maiustused (6334), konservid (5462) ja kuivained (4984). Üllatavalt palju oli sel korral annetuste hulgas kiirestiriknevaid ehk mitte „parim enne“ vaid „kõlblik kuni“-tüüpi kaupu (826 ühikut), mida tegelikult kaupluse külastajatelt ei küsita (nt värsked liha- ja piimatooted). Samas pannakse need toidukogumispäeval kohe jahedasse ning antakse võimalikult kiiresti edasi sööki valmistavatele heategevusorganisatsioonidele (supiköögid, sotsiaalmajad jt).Nõnda jõuavad kõik annetused kokkuvõttes õigesse kohta ehk puudustkannatavate inimeste toidulauale.

Vabatahtlikke oli sel toidukogumispäeval üle Eesti abis umbes 500–600 inimest. „Meie tulemust mõjutab lisaks kaupluse külastajate üldarvule väga palju just see, kuidas appi tulnud vabatahtlike meeskond koos tööle hakkab,“ tõdes Toidupanga kommunikatsioonijuht Nele Hendrikson eri numbritest kokkuvõtet tehes. „Rekordiline tulemus sel sügisel näitab, et meie meeskonnad on muutumas järjest paremaks. Meie põhiline töömeetod on rõõmus meel ja püüd kõigile appi tulnud inimestele näidata, et paljudest väikestest heategudest saab kokku midagi suurt. See vaimustus nakkab ja siis tulevad ka toiduannetused!“

Toidupangad tänavad kõiki vabatahtlikke, kes aitasid toidukogumispäeva läbi viia, osalenud kauplusi ning ennekõike igat poekülastajat, kes otsustas kohalikku toidupanka toetada. Samuti tänab Toidupank kõiki partnerorganisatsioone, kes aitasid vabatahtlike leidmisel või kes ise oma meeskonnaga appi tulid.

Järgmised toidukogumispäevad toimuvad detsembris.

Eesti Toidupank on asutatud 2010. aasta märtsis Eesti-Hollandi Heategevusfondi Päikeselill ja Swedbanki poolt selleks, et aidata leevendada vaesusprobleemi ja võidelda toidu raiskamise vastu.Hetkel on Eestis 14 toidupanka.

Toidupank kuulub Vaesuse Vastu Võitlemise Euroopa Võrgustikku (EAPN Eesti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles