Kiirlaenud peaks päitsed pähe saama

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Rahandusministeerium esitas esimesele kooskõlastusringile seaduseelnõu, mis karmistab nõudeid krediidiandjate ja -vahendajate tegevusele ning koondab nad finantsinspektsiooni järelevalve alla.

Täpsemalt kehtestab eelnõu nõuded krediidiandjate ja -vahendajate asutamisele ja juhtimisele ning paneb neile kohustuse taotleda finantsinspektsioonilt tegevusluba.

Lisaks kehtestatakse nõuded töötajate pädevusele, teadmistele ja tasustamisele, et vältida vastutustundetut laenuandmist. Krediidiandjaile ja -vahendajaile kehtestatakse hoolsuskohustus seista laenude pakkumisel ja nõustamisel kliendi huvide eest. Nad peavad kehtestama põhjalikud reeglid kliendi maksevõime hindamiseks ja neid ka järgima. Kohustuste täitmise üle teostab järelevalvet finantsinspektsioon.

Vastavalt ELi direktiivile antakse hüpoteegiga tagatud krediidi vahendajatele õigus pakkuda oma teenuseid tarbijatele ka teises lepinguriigis või asutada seal filiaal.

Eelnõuga on hõlmatud igasugune Eestis krediidi andmine või vahendamine, et vältida turumoonutusi või laenuandmise koondumist mõne muu tegevusnime alla. Seetõttu lähevad finantsinspektsiooni järelevalve alla ka hoiu-laenuühistud, laenuplatvormid ja äriühingutele laenu andjad.

Eelnõu alusel võib peamise ja püsiva tegevusena laenude andmisega või vahendamisega tegeleda vaid selline äriühing, kellel on selleks vastav finantsinspektsiooni luba.

Krediidiandjate ja -vahendajate seaduse eelnõu on koostatud lähtuvalt valitsuse otsusest piirata ülemäärast kiirlaenude võtmist. Ühe meetmena selleks ongi ette nähtud laenu andvatele ettevõtjatele finantsinspektsioonilt tegevusloa taotlemise kohustuse kehtestamine.

Täiendavalt kohustati justiitsministeeriumi piirama tarbijale antavate laenude krediidikulukuse määra, keelama vahekohtute kasutamist tarbijakrediidilepingutest tulenevate vaidluste lahendamisel ning reguleerima nende laenudega seotud sissenõudmiskulusid ja parandama eraisikute võlgade ümberkujundamise menetlust.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ülesanne on piirata tarbijakrediidi reklaami ja sotsiaalministeeriumi ülesanne parandada võlanõustamise teenuse kättesaadavust.

Eelnõu esitatakse kooskõlastamiseks ja arvamuse avaldamiseks turuosalistele, sealhulgas kiirlaenu regulatsiooni ümarlaual osalenud ettevõtetele. Eelnõuga muudetakse ka finantsinspektsiooni seadust, hoiu-laenuühistu seadust, krediidiasutuste seadust, tarbijakaitse seadust ja võlaõigusseadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles