Torutööd saavad punkti

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga veemajandusprojekti käigus paigaldati uued torud ka Valga Kungla tänavale.
Valga veemajandusprojekti käigus paigaldati uued torud ka Valga Kungla tänavale. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Homme tähistatakse Valgas veemajanduse taristu valmimist. Projekti käigus rekonstrueeriti ja ehitati kokku ligi 60 kilomeetrit vee- ja kanalisatsioonitorustikke.

Veeprojekt sai alguse 2008. aastal ning läks kokku maksma ligi 12 miljonit eurot, millest 80 protsenti saadi Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) vahendusel Euroopa ühtekuuluvusfondist.

Projekti alal Valgas ja selle lähikonnas elab üle 13 000 inimese, kellel on nüüd Euroopa nõuetele vastav veetaristu.

«Nüüd on tagatud ka nende elanike varustamine kvaliteetse joogiveega, kes seni kasutasid salvkaeve. Samuti on vähenenud veelekked torustikust ja seega kasutatakse põhjavett säästlikumalt,» ütles KIKi juhatuse liige Andrus Kimber.

KIK andis toetust kahel korral; esmalt 2008. aastal ning teist korda 2013. aastal. «Tänu sellele said tehtud kõik algselt kavandatud tööd, mis ehitushindade vahepealse tõusu tõttu enam algsesse eelarvesse ei mahtunud,» selgitas Kimber.

Projekti käigus ehitati välja ka reoveekäitluse süsteemid Valga linna reoveekogumisalal ning piirkonna reoveed kogutakse ja käideldakse keskkonnale ohutult. Tänu sellele paraneb ka linna pinnaveekogude ja Pedeli jõe vee kvaliteet.

Lisaks torutöödele paigaldati kaheksa reoveepumplat ning veel on kavas soetada torustike hooldamiseks vajalikku tehnikat: kanalisatsiooni survepesuauto ja laadur-ekskavaator ning torustike hooldusauto. Projekt lõppebki nende seadmete soetamisega 2015. aasta märtsis.

«Oleme hea koostöö eest tänulikud kõigile projektis osalejatele, samuti Valga linna elanikele, kes kannatasid ära linnas pikaks veninud ehitustööd. Projekti tulemusel saadud kvaliteetne joogivesi ja heal tasemel ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni teenus teevad Valga linnast kindlasti atraktiivsema elukeskkonna,» lausus ASi Valga Vesi juhatuse liige Jüri Teder.

KIK hoiab tervet elukeskkonda, väärtustab puhast loodust ning säästvat arengut. Juhtiva keskkonnaabi ja -investeeringute suunajana rahastab KIK erinevaid keskkonnaprojekte Eesti keskkonnatasudest laekuvast rahast, CO2 kvoodimüügi tuludest ning Euroopa Liidu struktuurifondidest.

Lisaks pakub KIK võimalust taotleda sihtotstarbelist laenu keskkonnaprojektide elluviimiseks. Kokku on KIKist neljateistkümne aastaga toetust saanud üle 16 000 projekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles