Süüdlased lahkuvad pahatihti sündmuskohalt

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga politseijaoskonna vanemliiklusametnik Kaimar Karm.
Valga politseijaoskonna vanemliiklusametnik Kaimar Karm. Foto: Sirli Homuha / Valgamaalane

Tänavu kaheksa kuuga on Valgamaal avariipaikadelt lahkunud seitse autojuhti, kellest neli on praeguseks kindlaks tehtud. Mullu lahkus avariipaigalt 10 juhti, kellest kuus tegi politsei kindlaks, tunamullu olid need arvud vastavalt 11 ja 7.

«Väikeste arvudega statistikat küll ei tehta, aga siit nähtub, et üle poole ehk keskmiselt 60 protsenti avariipaikadelt lahkunud autojuhtidest teeb politsei ka tagantjärele kindlaks,» ütles Valga vanemliikluspolitseinik Kaimar Karm.

«Kuna juhtumeid ei ole palju, on nende seast markantsemate väljatoomine keeruline. Küll on markantne iga taoline juhtum, milles osalevad kõige kaitsetumad – lapsed,» lisas Karm.

Näiteks 2003. aasta 1. septembril juhtus Valgas Kuperjanovi ja Enno tänavate ristmikul liiklusõnnetus, kus autojuht sõitis üle viieaastase poisi jala ning lahkus sündmuskohalt. Juhtumi uurimiseks alustati küll kriminaalasi, ent selle käigus ei õnnestunud paraku uurijatel õnnetuses osalenud autojuhti kindlaks teha.

«25. oktoobril 2008 sai politsei teate, et Karulas on kokku põrganud sõiduauto ja roller. Kusjuures rollerijuhil istus süles kaheaastane laps ja tema taga kaasreisijana veel ka naine. Kõik kolm viidi haiglasse. Rollerile otsa sõitnud autojuht põgenes sündmuspaigalt,» tõi liikluspolitseinik välja veel ühe juhtumi.

«Politsei leidis õnnetuspaigast purunenud auto tükke ning asus autojuhti välja selgitama. Juba 3,5 tundi pärast õnnetust leiti auto ühelt taluõuelt üles ning seal kontrolliti leitud autotükkide sobivust õuel olnud masinaga – klappisid küll,» kirjeldas Karm asjade käiku

«Samas selgitas politsei välja ka otsasõidu põhjustanud autojuhi, kes tunnistas oma osalust. Tal tuvastati alkoholijoove, kuid ei olnud enam võimalik tuvastada, kas mees tarbis alkoholi juba enne õnnetust või pärast seda. Autojuhile määrati karistuseks 6000kroonine rahatrahv ja võeti ära juhtimisõigus.»

Üle-eelmisest aastast tõi Karm välja juhtumi, kus põgenenud juhi leidmiseks kasutati jäljekoera.

«2012. aasta 3. novembril sai politsei teate, et Sangaste vallas on BMW teelt välja sõitnud. Politsei saabudes oli autojuht põgenenud ning tema leidmiseks kasutati jäljekoera. Autos olid kaks kaasreisijat, kes said õnnetuses viga ja viidi haiglasse. Nendest üks oli täisealine mees, teine vaid kuueaastane poisiklutt. Juhi nime nemad öelda ei teadnud ning nii tuli politsei asuda juhti omal käel välja selgitama,» rääkis Karm.

Juhiks osutus 1989. aastal sündinud kohalik noormees, kelle sündmuskohalt põgenemine ja kannatanute abita jätmine oli tingitud sellest, et tal puudus juhtimisõigus. Lisaks põhjustas ta inimvigastustega õnnetuse, ei teatanud inimvigastustega avariist politseile ning põgenes sündmuskohalt. Karistusena määrati talle kolme seadusrikkumise eest kokku 1200eurone rahatrahv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles