Tulude deklareerimine lihtsustub veelgi

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeeriumi maksupoliitika asekantsler Dmitri Jegorov
Rahandusministeeriumi maksupoliitika asekantsler Dmitri Jegorov Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Uuest aastast muudetakse tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonide (TSD) vorme, uueneb ka esitamise keskkond. See teeb nende e-maksuametis täitmise ja esitamise käepärasemaks ning annab riigile maksude kohta rohkem informatsiooni.

Praegu peab maksumaksja maksukohustuse arvutamiseks vajalikud andmed ja nende alusel arvutatud summad ise sisestama. Edaspidi tuleb e-keskkonnas esitada ainult vajalikud algandmed. Maksukohustuse arvutab maksu- ja tolliameti süsteem välja automaatselt.

Tasumisele kuuluva sotsiaalmaksu summa arvutamiseks tuleb maksumaksjal küll detailsemaid andmeid esitada, kuid võrreldes kehtiva deklaratsiooniga tekib riigil võimalus kontrollida kogutud info alusel sotsiaalmaksu arvutust paremini. Kuna tasumisele kuuluvast sotsiaalmaksust lähtuvalt saab isik riigilt erinevaid hüvesid, on oluline tagada hüvede maksmine õigetel alustel.

«Maksudeklaratsiooni uue vormi väljatöötamisel arvestasime maksu- ja tolliameti sooviga kasutada nüüdisaegseid infotehnoloogilisi võimalusi, et deklaratsioonide täitmine e-maksuametis käiks senisest mugavamalt. Tehtavad muudatused võimaldavad tulevikus vähendada halduskoormust veelgi neil tööandjatel, kes esitavad statistilisi aruandeid,» rääkis rahandusministeeriumi maksupoliitika asekantsler Dmitri Jegorov.

Maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi lisas, et novembri lõpust on maksu- ja tolliametil plaanis uuendatud TSDd tutvustavad koolitused. «Teeme ka uut lahendust tutvustava video, et raamatupidajad saaksid TSD uuenenud välimuse ja võimalustega tutvuda juba enne deklaratsiooni esitamise aega. Täpsemad täitmise juhised ja muu info leiab lähiajal maksu- ja tolliameti kodulehelt.»

Maksu- ja tolliamet korraldab 1. oktoobril kõigile majandustarkvara arendajatele infopäeva, kus tutvustab uue deklaratsiooni tehnilisi nõudeid, et arendajad jõuaksid aegsasti muudatused sisse viia ja sujuv üleminek tagada. Nendel ettevõtjatel, kes majandustarkvara ei kasuta, pole vaja teha muud kui uue süsteemiga tutvuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles