Seened annavad lõngale vastupidava jume

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Kuum näitas Voltveti koolituskeskuses seentega värvitud lõnga. Sama seeneliik võib eri peitsiga anda hoopis erinevad värvivarjundid.
Tiina Kuum näitas Voltveti koolituskeskuses seentega värvitud lõnga. Sama seeneliik võib eri peitsiga anda hoopis erinevad värvivarjundid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuigi poest võib osta kümneid sünteetilisi lõngavärve, katsetavad käsitöölised villase lõnga toonimist taimedest ja seentest saadud värvainetega.

Tänapäevases tekstiilitööstuses kasutatavad värvid sisaldavad sageli mürgiseid aineid, seepärast pööratakse üha enam tähelepanu looduslikele värvidele. Taimedega oskavad inimesed lõnga toonida aastasadu, seentega värvimine aga on suhteliselt uus nähtus.

Seentega värvimist Pärnumaa keskkonnahariduskeskuses toimunud koolitusel tutvustanud Uve Ramsti sõnutsi oli Euroopas keskajal kasutusel vaid üks värviseen – värv-hernesseen, millega tooniti nii kangaid kui suppi. Üksikuid värviseeni avastati teise maailmasõja ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles