Päästeamet soetab uued redelautod

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Redelauto. Foto on illustreeriv.
Redelauto. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Päästeamet sõlmis septembri alguses riigihanke korras kuue redelauto ostmiseks raamlepingu Saksa firmaga Magirus GmbH. Uue redelauto saavad endale Jõhvi, Narva, Pärnu, Tartu ning Tallinnas kesklinna ja Lilleküla komandod.

Redelautod antakse päästeametile üle kahes etapis. Raamlepingu kohaselt antakse esimene redelauto Tallinnas üle hiljemalt 2015. aasta 1. septembriks, ülejäänud viis redelautot hiljemalt sama aasta 1. novembriks.

Kõrgustest pääste teenust hakkab edaspidi osutama vähemalt 11 päästekomandot. Nagu täpsustas päästeameti kommunikatsiooniosakonna ekspert Liina Reinsaar, ei ole nende seas ühtegi Valgamaa komandot.

Küll aga sõidab vastavalt Valga-Valka piiriülesele kokkuleppele vajadusel Valga piirkonda appi Läti Valka päästekomando redelauto. Mainitud sõiduk võib leppe kohaselt appi tõtata kuni 40 kilomeetri kaugusele Eesti territooriumile.

Redelautode hankimisel on arvesse võetud Eestis eksisteerivaid riske, vajadusi ja olemasolevaid praktikaid, et päästa inimesi ennekõike elamuhoonetest kuni 32 meetri kõrguselt.

Uuendusena kuuluvad autode varustusse veel pääste õhkpadi, mis pehmendab kukkumist 25 meetri kõrguselt; redelikorvile sisseehitatud termokaamera süsteem; nööripääste varustus kannatanute päästmiseks kõrgustest ja suure võimsusega veepump, võimaldades pumbata kuni 40 liitrit sekundis. Ka on uute autode tööraadiused kõrgustest päästmiseks võrreldes vanemate olemasolevate autodega paremad.

Kuus uut redelautot on soetatud Eesti riigi rahastusel, järgnevad suuremad hanked on planeeritud Euroopa Liidu tõukefondide rahadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles