Tulevikutalendid saavad taas tuge

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artti Aigro
Artti Aigro Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kolmapäeval käivitus kõikidele Eesti 5.–12. klasside kooliõpilastele suunatud iga-aastane stipendiumikonkurss «Tulevikutalent». Neljandat aastat järjest saab 25 koolilast oma tulevikuunistuste poole püüdlemiseks 600- või 450-eurose Tulevikutalendi stipendiumi.

«Kuulugu õpilase unistustesse sisseastumiseksamid Harvardi, silmaringi avardav õppereis mõnda Euroopa suurlinna, esimese luulekogu väljaandmine või spordilaagrisse sõit – Tulevikutalendi stipendium on just selleks,» lausus konkursi žürii liige Ty Lehtmäe.  «Ka tänavu on stipendiumifond 12 000 eurot, millega premeeritakse kokku 25 tulevikutalenti.»

Lehtmäe sõnul on aktiivsed ja andekad kooliõpilased oodatud kandideerima sarnaselt varasematele aastatele viies kategoorias. «Ootame õpilasi, kes tublid ja edukad spordis või tervisega seotud elualadel; aktiivsed ühiskondlikus ja kogukondlikus elus; muusika, kunsti või kultuuri alal; humanitaarteadustes või astuvad esimesi samme teadustöös,» märkis ta.

Ka Valgast ja Valgamaalt  on eelnevatel aastatel olnud kandideerimise huvi aktiivne ning maakonna koolidest on olnud ka stipendiaate, näiteks 2011. aastal oli spordi kategoorias 450eurose stipendiumi laureaat Otepää gümnaasiumi toonane 8. klassi õpilane, noor suusahüppaja Artti Aigro.

Igas kategoorias valib žürii välja viis laureaati, kellest parimaid premeeritakse Tulevikutalendi tiitli ning 600 euroga. Kõikides kategooriates tunnustatakse ka nelja teise koha omanikku 450 euro suuruse stipendiumiga.

«Seda, milleks tulevikutalent oma stipendiumi kasutab, saab iga õpilane ise otsustada ja korraldajad siin mingeid piiranguid ei sea,» kirjeldas Lehtmäe konkursi tingimusi. «Tulevikutalendid on stipendiumi abil sooritanud ülikooliõpinguteks vajalikke keeleteste, käinud õppe- ja huvireisidel, aga ka andnud välja oma luulekogusid ja moekollektsioone.»

Varasemate võitjate ja finalistide seas on näiteks mainekasse Harvardi ülikooli suundunud olümplasest sõudja Jüri-Mikk Udami, Londoni Imperial College’s tuumainseneeriat õppima asunud Stella Veski ja Sibeliuse akadeemiasse klassikalise akordioni interpretatsiooni erialale astunud Mikk Langeprooni.

Kokku on kolme aasta jooksul tulevikuunistuste poole pürgimisel Maxima Eesti välja pandud stipendiumi saanud juba 75 tublit noort kooliõpilast, nende hulgas vabatahtlikke merepäästjaid, õpilasfirmade asutajaid, fotograafe, kirjanikke, noorteadlasi, moeloojaid ja palju teisi.

Taotlusi saab esitada 10. oktoobrini Tulevikutalendi kodulehel ja posti teel. Samal lehel on kättesaadavad ka konkursi tingimused ning nõutavad dokumendid. Stipendiumi saajad kuulutatakse välja Õpetajate Majas toimuval pidulikul galaüritusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles