Kährik kukkus kaevu

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kährik. Foto on illustreeriv.
Kährik. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Täna, 12. septembril kl 6.59 kutsuti päästjad Valgamaale Hummuli valda Kulli külla, kus nad aitasid välja kahe meetri sügavusse kuivenduskaevu kukkunud kähriku.

Tavaliselt elab kährik urus. Ta võib selle ise kaapida, aga võib üle võtta ka mägra või rebase tühja uru. Kuid ta võib elada ka kaljulõhedes, juurtealustes tühemikes, vanades punkrites ja kaevikutes, rabas turbaaunades ja maharaiutud võsa hunnikutes. Niisiis ei ole ta elupaiga suhtes valiv. Enamasti on pesa kõrvalises võsastunud kohas, aga võib asuda ka küla või tee lähedal.

Raamatu «Loomade elu» järgi tegutseb kährik peamiselt hämarikus ja öösel, aga vahel päevalgi. Öö jooksul liigub ta soojal aastaajal 10–12 km, aga talvel vaid paarsada meetrit. Erinevalt rebasest ei liigu kährik sirgelt, vaid teeb alatasa haake ja uurib kiirustamata läbi kõik kohad, kust loodab midagi söödavat leida. Tihti kõnnib ta mööda veekogude kaldaid ja koolmekohti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles