Piir läks lukku sujuvalt

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi vahepeal tekkisid piiripunktidesse ka väiksed järjekorrad, kulges piiriületus eile üldjoontes siiski sujuvalt.
Kuigi vahepeal tekkisid piiripunktidesse ka väiksed järjekorrad, kulges piiriületus eile üldjoontes siiski sujuvalt. Foto: Rein Säinas / Valgamaalane

Pühapäeval taastati seoses USA presidendi visiidiga ajutiselt kontroll Eesti ja Läti piiril. Valgas piiri sulgemine suurt segadust ei tekitanud, kuigi mõni inimene sellest kuulnudki polnud.

Kui kell sai 14 ja hakkas kehtima ajutine piiriületuskontroll, viibis Valga Raja tänava piiripunktis ka politsei- ja piirivalveameti Lõuna prefektuuri prefekt Tarmo Kohv. Prefekti sõnul kulgesid ettevalmistustööd ajutiseks piirikontrolliks sujuvalt.

«Kogemused on meil olemas juba 2010. aastast, kui Eestis toimus NATO välisministrite tippkohtumine. Selles mõttes oli meil teada, mida teha ja kuhu inimesi vaja. Nii et eeltöö oli tehtud. Eks muidugi praegune olukord on teine ja eelmine kord olid inimesed vanades piiripunktides, nüüd aga matkaautodes ning konteinerites. Kõige mahukam töö ongi olnud logistika,» lausus Kohv.

Enamik piiriületajaid olukorraga kursis

Raja tänaval oli esimene piiriületaja Läti kodanik, kes tagasihoidlikult oma nime avalikustamisest keeldus. Küsimusele, kas ta ka piirikontrolli põhjust teab, vastas meest jaatavalt. Kui enamik piiriületajaid oli kontrolli ajutisest taastamisest teadlik ning sellest suurt numbrit ei teinud, siis leidus ka neid, kellele see uudis oli.

Ka Sepa tänava piiripunktis olid inimesed teadlikud kontrolli põhjusest ning ajutiselt Koidula maantepunktist Valka tööd tegema tulnud Peter Marani sõnul algas piirikontroll üsna hästi.

«Inimesed on enamasti hästi sõbralikud ja ajutise piirikontrolli kehtestamisega ollakse kursis. Väiksemaid probleeme, nagu dokumendi koju unustamine, on ette tulnud, aga kuna tegemist on olnud kohalike inimestega, siis on probleem leidnud kiire lahenduse,» lausus Maran.

Tempot dikteerisid raskeveokid

Pühapäeva õhtu kõige tihedam liiklus käis Valga-Uulu maantee piiripunktis. Oma osa selleks andsid raskeveokid, mis pidevalt üle piiri liikusid. Piiripunkti tööd käis vaatamas ka Lõuna prefektuuri piirivalvebüroo juht Tamar Tamm. Büroo juht soovitas tungivalt oma aja kokkuhoiu mõttes isiklikke dokumente kaasas kanda.

«Kui dokumendid kaasas, kulgevad kontroll ja piiriületus sujuvalt. Üldjoontes on tegemist päris mahuka ettevõtmisega. Ettevalmistused on kestnud umbes kaks nädalat. Eelmisest korrast olid meil olemas plaanid ja ette valmistatud dokumentatsioon. Need oli vaja üle vaadata ja teha uuendusi. Hea meel on, et üldjoontes inimesed teavad, mis ja miks toimub,» sõnas Tamm.

Ajutisse kontrolli on kaasatud ka kaitseliitlased. Nemad peavad kindlustama teesulud, kus siis ametlikku piiriületust ei toimu. Kaitseliidu Valgamaa maleva pealik major Tõnis Org ütles, et korraga on piirikontrollile kaasa aitamas 23 malevlast. «Nemad on üks 12tunnine vahetus – ööpäevas on kaitseliitlasi meilt väljas 46.»

Esmaspäevahommikuse seisuga oli Oru andmetel kaitseliitlaste tegevus teesulgudes kulgenud rahulikult ning vahejuhtumeid ei olnud esinenud.

Inimestel aga palus prefekt Tarmo Kohv ületada piiri ikka selleks ettenähtud kohtades ning kindlasti endaga kaasas kanda ID-kaarti või passi, autoomanikel ka auto tehnilist passi.

Ajutine piirikontroll Eesti-Läti piiril kestab 3. septembri õhtuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles