Teenused muutuvad kasutajasõbralikumaks

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium käivitas pilootprojekti, milles analüüsib üheksa riigiasutuse kokku 20 e-teenust eesmärgiga muuta neid kvaliteetsemaks ja kasutajasõbralikumaks.

«Valisime pilootprojekti 20 e-teenust, tuludeklaratsiooni esitamisest ja autojuhilubade eksamiaja broneerimisest maksuvõla ajatamise ja ehitusloa taotlemiseni,» selgitas ministeeriumi infoühiskonna teenuste arendamise osakonna juhataja Janek Rozov.

«Projekti jooksul saavad riigi IT-lahenduste tellijad parema ülevaate teenusedisaini ja IT-analüüsi pakutavatest võimalustest ning oskavad edaspidi nii uute kui olemasolevate e-teenuste arendamist targemini planeerida,» lisas ta.

Rozovi sõnul on seni olnud probleem, et e-teenuste hankimisel ei pööratud piisavalt tähelepanu eelanalüüsile, vaid keskenduti kohe lahenduste tegemisele. «Projekti eesmärk on, et riigist saaks targem tellija ja arendajate ning analüüsi teostajate põhipartner juba varases faasis,» ütles ta.

Kasutajasõbralikum e-teenus tähendab, et see on testitud nii teenuse sisu kui ka kasutaja vaatepunktist ja võimaldab tulevikus kõiki teenuseid senisest lihtsamini hallata. Pärast pilootprojekti õnnestumist vaadatakse üle teisedki riigi pakutavad e-teenused. Avaliku sektori e-teenuste arendamist toetatakse aastatel 2014–2020 Euroopa Liidu struktuurifondidest kokku umbes 80 miljoni euroga.

Projektis osaleb üheksa asutust: majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, maanteeamet, tehnilise järelevalve amet, konkurentsiamet, veeteede amet, lennuamet, põllumajandusamet, riigi infosüsteemi amet ning maksu- ja tolliamet. Projekt valmib 30. septembril. Projekti teostajaks on disaini ja ärianalüüsi ettevõte Trinidad Consulting OÜ, allhankijana osaleb projektis PricewaterhouseCoopers Advisors OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles