Rikkaliku ajalooga Pikasilla kooli viimane ohe

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikasilla kool 1. septembril enam õpilasi ei oota.
Pikasilla kool 1. septembril enam õpilasi ei oota. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Üle 90 aasta tegutsenud Pikasilla kool sel sügisel enam uusi õpilasi vastu ei võta. Haridustempli eest pikki aastaid seisnud külaelanikud pidid lõpuks karmile reaalsusele alla vanduma. Tegelikult ongi Pikasilla kooli ajalugu üks suur võitluste lugu.

Võrtsjärve lõunatippu, Väikese Emajõe läänekaldale tekkis stabiilsem asustus eelmise sajandi 20ndatel aastatel, kui Pikasillale jooksid kokku mitme valla piirid, mis kõik tahtsid jõe äärde pääseda. Tol hetkel kerkis esile vajadus kohaliku kooli järele, sest lähimate tarkusetempliteni Leebikul, Pühastes ja Soesaadus oli liiga pikk maa.

Endised Pikasilla kooli direktorid, abielupaar Bernhard ja Milvi Katt meenutavad, et kooli sünniloos mängis keskset rolli 1921. aastal asutatud Pikasilla haridusselts Hendrik Treufeldti juhtimisel. Juba sel hetkel võis ennustada, et kooli pidamine saab külale olema võitlus tuuleveskitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles