Külamehe kapp peidab narmendavat rariteeti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõelise perekonnareliikviana on Silver Hurda käte vahel Sangaste krahv Bergi pühendusega piibel.
Tõelise perekonnareliikviana on Silver Hurda käte vahel Sangaste krahv Bergi pühendusega piibel. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Silver Hurt on elupõline autojuht ja Uniküla elanik. Küla elanikuna tunneb ta muret mitme asja pärast. «Muret teeb mõisaaegne park. Seda oleks vaja hooldada ja kiige võiks siia teha. Olen tähele pannud, et kus kiik, sinna kogunevad ka noored, ja noori oleks siia vaja. Korralikku kaevu oleks ka meile tarvis.»

Maja, kus Silver Hurt elab, asub kunagise mõisa härrastemaja kohal. Mõisaajast on veel alles kelder. Mehe sõnul on ta sugulussidemetes Eesti kirjamehe Jakob Hurdaga, pärinedes viimase venna Otto Hurda poolsest liinist. Ühe põneva seigana rääkis Silver ka loo oma vanaisast.

«See oli 1905. aastal, kui punased mõisnikke taga ajasid ja tapsid. Sangaste krahv Berg sai põgenema ning sattus kaheks nädalaks minu vanaisa juurde redutama. Tänutäheks heateo eest kinkis krahv Berg vanaisale pulmadeks enda pühendusega piibliraamatu,» jutustas Silver ning oma sõnade tõestuseks võttis välja narmendava piibli, kus ilusti kirjas, kellelt ja kellele tänutäheks pühakiri kingitud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles