Väärtustage lapsega koos veedetud hetki

, Valga politseijaoskonna noorsoopolitseinikValga politseijaoskonna noorsoopolitseinik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linda Oks
Linda Oks Foto: Erakogu

Iga õppeaasta alguses pööravad korrakaitsjad rohkem tähelepanu liiklusturvalisusele meie teedel ning saadavad oma head soovid ja soovitused koolilastele ja nende vanematele. Ega seegi muudatustest kirju uue õppeaasta algus varasematest kuidagi erineda saa. Nii peavad koolijütsid ja -plikad ikka esimesel septembril kooliteed alustama ja töötegijad tööle jõudma.

Sellelgi aastal on politsei plaaninud oma tegevusi selliselt, et oleksime kohtades, kus meid kõige rohkem vajatakse. Püüame olla eelkõige abistajad ja toetajad, kuid kuritahtlike rikkumiste korral kindlasti ka korralekutsujad ja karistajad.

Mida meie teeme lastele praegu, seda teevad nemad meile tulevikus – nii on lausunud üks mõttetark. Väljendagem siis juba täna oma positiivseid tundeid, kiitkem ja tunnustagem lapse pingutusi ja saavutusi, julgustagem last võtma ülesandeid, mis paneks tema võimed proovile.

Tuntud laulurida ütleb: «Vits on vilets vennike ja vitsavõim ei kehti». Nii tuleb lapsega läbi arutada tema eksimused, kehtestada mõlemale osapoolele sobivad kodu- ja muidugi ka koolireeglid, sest vanemate ükskõiksus noori ei kasvata.

Seadusrikkumiste puhul tuleb osata võtta vastu õiglane karistus, teha üheskoos lapsega arutades järeldused, kuidas käituda, et mitte sattuda pahandustesse. Vanematel tuleb võtta see aeg ning taolised vestlused oma järglastega läbi viia nende lapseeas, mitte alles siis, kui tütrest sirgunud neiu ja pojast noormees.

Kindlasti on oluline vastutust jagada, sest vaid see on soodne pinnas põhjapaneva usalduse tekitamiseks. Kinnitagem oma lapsele ikka ja jälle, et ta saab ühe või teise positiivse asjaga hakkama. Olgem ise parim eeskuju ning näidakem oma käitumisega üles austust teiste inimeste vastu, sest võsukesed õpivad palju teie enda käitumisest.

Teeme nii, et sel õppeaastal võivad õpetajad uhkusega tõdeda: nende endised õpilased ehk nüüdsed lastevanemad oskavad rääkida kooliajast nii, et jätavad õpetajate halvustamise. Negatiivne suhtumine ei kujunda lapse enda seisukohta ega pane teda oma vigu tunnistama.

Tänavune üle-eestiline liikumisaasta peaks innustama lapsi kehalisele aktiivsusele. Tegelikult toimib see paljudel juhtudel ainult siis, kui täiskasvanu koos lapsega tegutseb. Innustamine aitab väikesel inimesel tunda end iseseisvana.

Hiljuti ütles üks kolleeg, et tema tütre sünnipäevalised nõudsid ikka veel ja veel mänge, mida üheskoos mängida. Järelikult ei vaevu paljud poisid-tüdrukud sõrmega üle helendava ekraani libistades mõtlemagi alternatiivsele aja kasutamise võimalusele. Seda peame aga märkama meie ja leidma ühisosa, kus lapsega suhelda.

Teadmise, et lapsed ootavad oma vanematelt rohkem tähelepanu, olen saanud suheldes poiste–tüdrukutega, kes oma pahandustega politseisse on sattunud. Ükskõik kui lihtne või tavapärane see ühistegevus ka ei tunduks, on laps teile siiralt tänulik koosoldud hetkede eest.

Elamusterohket ning meeleolukat kooliaastat!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles