Uued rahatähed peagi ringluses

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
13. jaanuaril 2014 avalikustas EKP juhatuse liige Yves Mersch Saksamaal Maini-äärses Frankfurdis asuvas Euroopa Keskpangas toimunud pressikonverentsil uue 10-eurose pangatähe kujunduse.
13. jaanuaril 2014 avalikustas EKP juhatuse liige Yves Mersch Saksamaal Maini-äärses Frankfurdis asuvas Euroopa Keskpangas toimunud pressikonverentsil uue 10-eurose pangatähe kujunduse. Foto: Euroopa Keskpanga ametlik veebileht

Eesti Pank hakkab 23. septembril sarnaselt teistele euroala keskpangadele laskma ringlusse uue kujunduse ja turvaelementidega 10euroseid pangatähti. Ettevõtjad peavad tagama, et uute 10euroste sujuvaks kasutuselevõtuks ollakse tehniliselt valmis.

Rahakäitlusseadmete ja autentimisvahendite ajakohastamiseks peavad ettevõtjad ühendust võtma seadmete tarnijatega. Seadme puudumise või rikke korral ei tohi uue 10eurose vastuvõtmisest keelduda, kuna rahatähe ehtsust saab tuvastada nelja turvaelemendi abil: Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel.

Uute rahatähtede turvaelementide tundmaõppimiseks korraldab Eesti Pank sularahakäitlejatele septembris tasuta koolitusi, mis toimuvad Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Narvas.

Esimese seeria 5- ja 10eurosed pangatähed kehtivad maksevahendina edasi ja neid saab keskpangas tähtajatult vahetada. Küll aga kõrvaldatakse neid järk-järgult ringlusest ja lõpuks kaotavad need kehtivuse maksevahendina. Sellest teavitatakse inimesi aegsasti ette.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles