Kohus võttis maavanema protesti menetlusse

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavanem Margus Lepik
Maavanem Margus Lepik Foto: Sirje Lemmik / Valgamaalane

Valga maavanem Margus Lepik on kohtule esitanud protesti Otepää vallavolikogu 10. juuli otsuste peale, mis puudutavad volikogu esimehe Jaanus Raidali puhkuse tühistamise korduvkinnitust ja vallavanema umbusaldamist. Maavanem esitas ka taotluse keelata esialgse õiguskaitse korras Otepää vallavolikogul võtta päevakorda teemasid ja vastu otsuseid uue vallavanema valimise osas.

Maavanem märkis, et kuivõrd Raidal on seadnud kahtluse alla 20. ja 29. juulil toimunud Otepää vallavolikogu istungitel vallavanem Kuldar Veere osalusel vastuvõetud otsused, palub ta esialgset õiguskaitset. Seda selleks, et vältida analoogse olukorra teket ja takistada uute otsuste vastuvõttu, mis võivad kaasa tuua õiguskindluse põhimõtte rikkumise, samuti rikkuda kodanike õigusi vallavolikogu poolt uue vallavanema ametisse nimetamisel.

Tartu maa-, haldus- ja ringkonnakohtu pressiesindaja Krista Tamme edastatud teate kohaselt jättis Tartu halduskohus täna, 27. augustil taotluse esialgse õiguskaitse kohaldamiseks rahuldamata.

«Kohus leidis, et antud juhul puudub maavanema taotletava õiguskaitse kohaldamiseks õiguslik alus. Kohus leidis, et esialgse õiguskaitse abinõud saab kohaldada vaidlustatava toimingu või haldusakti suhtes. Antud juhul aga on esialgse õiguskaitse taotlus tulevikule suunatud ning ei ole teada, millise otsuse Otepää vallavolikogu vastu võtab või millise toimingu teeb,» selgitas Tamm. 

Ta lisas, et kui maavanem on taotlenud keelata esialgse õiguskaitse korras Otepää vallavolikogul vastu võtta päevakorda teemasid ja otsuseid uue vallavanema valimise osas, siis kohtu arvates ei ole see kooskõlas halduskohtumenetluse seadustikus sätestatud esialgse õiguskaitse abinõuga.

Kohus nõustus vallavolikogu seisukohaga, et esialgse õiguskaitse kohaldamine esitatud taotluse kohaselt tooks kaasa Otepää vallavolikogu tegutsemisvõimetuse.

«Rõhutan, et tänase kohtumääruse puhul on tegu siiski vaid esialgse õiguskaitse taotluse läbivaatamisega ning sisuline menetlus Valga maavanema protestis jätkub,» lisas Tamm. Kohtumäärus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.    

Otepää vallavalitsuse kommunikatsioonijuht Monika Otrokova andis teada, et vallavolikogu esimehe Jaanus Raidali välja kuulutatud konkursile vallavanema kohale laekus 17 avaldust. Täna toimusid tööintervjuud, kuhu kutsuti 10 kandidaati. Vallavanemaks soovijaid intervjueerisid vallavolikogu liikmed.

Raidal ütles, et väljavalitute seas oli palju tugevaid kandidaate, kes kõik sobiksid Otepää vallavanemaks.

«Seda arvasid ka kohalolnud volikogu liikmed. Tunnustan volikogu liikmeid, kes osutasid kaasabi vallavanema demokraatlike valimiste läbiviimisel. Volikogu liikmed valivad kümnest kandidaadist välja kolm, kes kutsutakse vallavolikogu esimehe poolt homsele volikogu istungile.»

Raidal lisas, et kandidaadid olid nii tugevad, et kui ta oleks praegu peaminister, oleks kõik olnud sobivad ka ministrikohtadele.

Homme, 28. augustil on Otepää vallavolikogu istung, kus kavas valida vallavanem ja vallavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles