Roolijoodikutelt on ära võetud ligi sada sõidukit

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei tabas ööpäeval 26 joobes juhti.
Politsei tabas ööpäeval 26 joobes juhti. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Aasta-aastalt rohkem on prokuratuur hakanud kohtult taotlema joobes sõidukijuhtidelt lisakaristusena sõiduki konfiskeerimist. 2014. aasta esimesel poolaastal konfiskeeriti prokuratuuri taotlusel Eestis kokku 91 sõidukit. Eelmisel aastal konfiskeeris kohus kokku 117 ning veel aasta varem 34 sõidukit, andis teada Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina.

Ta täpsustas, et Valgamaal konfiskeeris 2013. aastal kohus ühe sõiduki, ka sellel aastal on 22. augusti seisuga konfiskeeritud üks sõiduk.

Kohus konfiskeerib sõiduki kui kuriteo toimepanemise vahendi ning sõiduk pannakse müüki. Sellest saadud tulu läheb riigikassasse.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtivprokuröri Kaire Hänilese sõnul on sõiduki konfiskeerimine põhikaristusele lisanduv mõjutusvahend ning selle kohaldamist taotleb prokurör juhul, kui kuritegu pannakse toime ajal, kui karistus varasema joobes juhtimise eest ei ole veel kustunud või kui isikult on varem joobes juhtimise eest lisakaristusena ära võetud juhtimise õigus või juhtimise õigus tal üldse puudub.

Näiteks selle aasta 5. aprilli hilisõhtul juhtis 1981. aastal sündinud mees väikekaubikut Valgamaal Sangaste vallas Võru–Kuigatsi–Tõrva maantee 44. kilomeetril, olles alkoholijoobes. Kuna isikut on ka varem korduvalt karistatud kriminaalkorras samalaadsete kuritegude toimepanemise eest, nõudis prokurör kohtus sõiduki konfiskeerimist. Tegemist oli sõidukiga, mis kuulus eraettevõttele, kus süüdistatav on juhatuse liige.

Praeguseks on kohtuotsus jõustunud ning lisaks põhikaristusele konfiskeeris kohus sõiduki kui kuriteo toimepanemise vahendi.

Teise näitena süüdistas prokuratuur 51aastast naist selles, et ta juhtis selle aasta 9. jaanuari hilisõhtul olles alkoholijoobes sõiduautot Audi A4. Sõiduk peatati Põlvamaal Valgjärve vallas Põlva–Saverna tee 20. kilomeetril.

Naine on varasemalt kriminaalkorras karistatud ning lisaks sellele ei olnud tal pikemat aega juhtimisõigust. Politsei on teda selle eest mitmel korral väärteo korras karistanud, kuid naine istus sellele vaatamata rooli. Kui asi kohtusse jõudis, nõudis prokurör lisaks põhikaristusele sõiduki konfiskeerimist. Kohus tutvus toimiku materjalidega ning konfiskeeris sõiduki.

Juhtivprokurör Kaire Hänilene ütles, et seadus võimaldab taotleda sõiduki konfiskeerimist ka sel juhul, kui see ei kuulu otseselt isikule, kes alkoholijoobes olles sõidukit juhtis. «Ka sellist võimalust on prokuratuur oma tööpraktikas kasutanud,» sõnas prokurör.

Selle aasta juulis ja augustis on kohus konfiskeerinud roolijoodikutelt Lõuna ringkonnaprokuratuuri taotlusel neli sõidukit.

Sel nädalal on tabatud Lõuna-Eestis juba 12 sõidukijuhti, kelle suhtes alustas politsei kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb mootorsõiduki juhtimist joobeseisundis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles