Kuulsa ilmatarga isa Aleksander Želnin oli Valgas tunnustatud koolitegelane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Želnin ratsakaardiväe polgus Peterburis.
Aleksander Želnin ratsakaardiväe polgus Peterburis. Foto: Valga muuseumi fotokogu

Möödunud sajandi lõpul sai üle Eesti oma ilmaennustustega tuntuks Vellavere kolhoosi esimees, ilmatark Vadim Želnin. Tema lapsepõlv möödus Valgas, kus isa, tunnustatud koolitegelane Aleksander Želnin, mitmes toonases koolis lapsi õpetas. Ka teiste pereliikmete elu ja tegevus on olnud seotud Valgaga, kus nad andsid hinnatava panuse kohalikku haridusellu.

Želninite perekonna esivanemad saabusid Valga linna juba rohkem kui sajand tagasi. Nagu on jutustanud ilmatark, oli tema vanavanaisa Jakob tulnud siia kuskilt Lõuna-Venemaa poolt, ehitanud Valka mitu elamut, aga ka kiriku. Linnavalitsuse silmis olnud ta seetõttu lugupeetud linnakodanik ja vahepeal saanud koguni linnapeaks ehk bürgermeistriks.

Üks tema poegadest, tsaariarmee ulaanipolgu ohvitser, tutvunud kord manöövritel Koorküla mõisa paruniproua kasutütre Jekaterinaga. See taluperest võetud meeldiva välimusega ja andekas Kati oli koos parunilastega saanud hea hariduse ja saksa keele oskuse. Vaatamata seisustevahelisele erinevusele sai sellest tutvusest abielu ja ilmatarga vanaisa kolis Eestist pärineva abikaasaga elama Peterburi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles