Taasiseseisvumispäeva puhul saab teoks ka näidislahing

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp.
Eesti lipp. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna, 20. augustil on taasiseseisvumispäeva puhul Eestis lipupäev. Lipud heisatakse kõikidele elu-, äri- ja büroohoonetele, andis teada riigikantselei.

20. augustil 1990. aastal võttis Ülemnõukogu vastu otsuse «Eesti riiklikust iseseisvusest». Otsus lõpetas nõukogude okupatsiooni ning taastas Eesti riikliku iseseisvuse. Muu hulgas taastati diplomaatilised suhted teiste riikidega. Esimesena tunnustas Eesti taastatud iseseisvust 22. augustil 1991 Islandi Vabariik.

Lipud heisatakse hiljemalt kell kaheksa hommikul ja langetatakse päikeseloojangul. Kui lippu ei langetata, tuleb see pimedal ajal valgustada.

Valgamaal tähistatakse taasiseseisvumispäeva kõige suurejoonelisemalt Otepääl. Seal saab teoks perepäev, kus muu hulgas saab näha ka näidislahingut.

Perepäev viiakse läbi Otepää kiriku juures ning Linnamäe orus. Kavas on Kaitseliidu relvanäitus, päästeameti ja politsei ning Kaitseliidu ja Naiskodukaitse tegevuse tutvustamine. Otepää naiskodukaitsjad pakuvad kõigile sõdurisuppi, andis teada Otepää vallavalitsuse kommunikatsioonijuht.

Kaasa lööb ka Eesti Õdede Liit. Tartu Ülikooli kliinikumi taaselustamise töörühma juht, õde Marina Beljaev õpetab inimestele tegutsemist äkksurma puhul. Kliinikumi erakorralise meditsiini õde ja Eesti Punase Risti esmaabiõpetaja Kaire Tsäro annab nõu, kuidas toimetada kodus juhtuvate traumade korral.

Kaitseliidu Valgamaa maleva Otepää üksikkompanii tankitõrje rühma vanem Andrus Sumberg sõnas, et näidislahingu eesmärk on tutvustada kaitselahingut.

«Kaitselahingu üks osa on varitsuslahing, mida tahame demonstreerida. Kasutame erinevat relvastust – automaate AK-4, kuulipildujat KSP-58, vintpüssi SKY,» selgitas Sumberg. «Käiku lähevad ka imitatsioonivahendid – suits, paukpadrunid. Lisaks sellele kasutame lahingus sõidukeid.» Näidislahingu viivad läbi Otepää kaitseliitlased.

Perepäeva lõpetab Otepää kirikus kell 16 algav Gourmet Duo kontsert. Gourmet Duos musitseerivad koos Yvetta Uustalu ja Tõnis Tüür, kes on esinenud edukalt nii Moskva rahvusvahelisel vokaaldžässifestivalil kui ka Jazzkaarel. «Olen Yvettat ja Tõnist palju aastaid tundnud ja kuulanud, nad on leidnud suurepärase valiku heast muusikast, mida esitada,» rääkis kontserdi korraldaja, Otepää valla kultuurijuht Sirje Ginter.

Valgamaalane soovib kõigile oma lugejatele ilusat taasiseseisvumispäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles