Juhtkiri: Patriotism ja arukus

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgas peetav militaarajaloo festival on igal aastal tekitanud vastakaid arvamusi. Mõne inimese meelest on tegu suurepärase vaatemänguga, teise meelest hariva ettevõtmisega, kolmanda meelest vägivalla mõttetu eksponeerimisega. Loetelu võiks jätkata ning lõpuks taas tõdeda, et nii palju kui on erinevaid inimesi, on ka erinevaid arvamusi.

Kindlasti erinevad oluliselt ka nende meeste motiivid, kes mõne sõjaajalooklubiga on liitunud ning militaarfestivalile osalema tulevad. Siiski pole põhjust arvata, et nende seas oleks jõhkardeid, kes ülistavad sõda ning kergelt kaasinimese vastu käe tõstaksid. Pigem võib arvata, et tegu on keskmisest tublisti arukamate ning samas patriootilisemate inimestega.

Kuigi patriotismi on ülistatud aastasadu ning seda on tehtud ka kõige kõrgemal ehk riigimeeste tasandil, ei ole isamaa-armastusest üksi kasu, kui sellega ei seltsi arukus. Kui vanasti räägiti tõepoolest sõduritest kui kahurilihast või hallist massist, siis tänapäeval nõuab kas või üha keerukamaks muutuv tehnika seda, et ka oma kodumaa kaitsel tuleb esiplaanile seada mõistus, mitte toores jõud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles