Alar Nääme: see on liiga hea, et tõsi olla

, Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Üks sõber ütles, et astusin trepil kolm astet korraga. Loodan, et see ei ole liiga suur suutäis, kuigi mina ise seda hammustama ei läinud,» ütles endine Valga aselinnapea Alar Nääme eile.
«Üks sõber ütles, et astusin trepil kolm astet korraga. Loodan, et see ei ole liiga suur suutäis, kuigi mina ise seda hammustama ei läinud,» ütles endine Valga aselinnapea Alar Nääme eile. Foto: Ülla Tamm / Valgamaalane

Pärast Valga aselinnapea kohast ilmajäämist töötu olnud keskerakondlane Alar Nääme lendab nüüd kõrgemale, kui ootas. Ilmselt on ta juba järgmisest neljapäevast pealinnas Kesklinna linnaosa vanem.

Linnaosavanemaks kinnitamine on küll veel ees, aga on väheusutav, et see juhtumata jääb. Kes teda Tallinnasse kutsus? «Edgar ikka, kes muu,» meenutas Nääme vestlust Savisaarega. «Pakkumine oli minule üllatav, sest see on kuum koht. Mõtlesin, et miks just mind valiti. Väga suur au ja vastutus.»

Ja mitte ainult. «Mõnes mõttes on see ka hirmutav. Väljakutse on võimas. Tundub liiga hea, et tõsi olla,» tunnistas Nääme ausalt. «Mastaabid on Valgaga võrreldes väga erinevad. Kindlasti on sealne poliitiline võitlus täiesti teisel tasemel.»

Nääme oli Valga aselinnapea ja Keskerakonna Valgamaa piirkonna esimees 2009. aastast mulluseni. Ta on ka aktiivne sportlane – sumos Eesti meister, rannamaadluses ja poksis pronksmedali omanik. Nääme lõpetas viis aastat tagasi Tartu ülikooli geenitehnoloogia erialal ning praegu jätkab õpinguid magistrantuuris.

Tööd polnud

Sügisest saadik on Nääme olnud kirjas töötuna. Uue töö otsimine on seni vett vedama läinud. «Poliitikuna on suhteliselt raske teise sektorisse sisse murda. Alguses mõtlesin, et see ei ole keeruline, aga võta näpust,» nentis Nääme, kes kandideerinud tegevjuhtide kohtadele ja Mäksa vallavanemaks.

Samuti tahtis Nääme, kellel on spordivaldkonnas kogemusi, saada Valgas spordinõunikuks. «Vastus oli üsna proosaline: leiti minust paremate teadmiste ja isikuomadustega inimene.»

Eile Valgamaalasega kohtudes märkis Nääme, et linnavalitsuses peeti teda liiga pehmeks juhiks. «Tegelikult oli seal taga midagi muud. Pigem inimlikkus.»

Kui palju sõnaõigust ühel linnaosavanemal on? «Ei tea veel köögipoolt, eks saan teada. Loodan, et koostöö tuleb konstruktiivne.»

Nuga selga

Nääme riigikogulasest erakonnakaaslane Heimar Lenk kiidab teda. «Ilus pikk tark poiss, kellel kõva Tartu Ülikooli diplom taskus. Ta on tuntud sportlane ja oli neli aastat Valga aselinnapea. Ta on ette valmistatud,» rääkis Lenk, lisades, et sotsid lõid Keskerakonnale, ja ka Näämele noa selga.

Lenk viitab Keskerakonna ülekaalukale sügisesele valimisvõidule Valgas. Koalitsiooni tegid seejärel hoopis sotsiaaldemokraadid, IRL ja mõnda aega võimust eemal hoitud Reformierakond. «Alar tehti töötuks, kuigi meie seltskond võitis valimised. See oli alatu mäng. Keskerakond oleks võitjat austanud. See on kui aamen kirikus, et kes võidab valimised, otsustab võimuletulijad,» ütles Lenk.

Ta lisas, et erakond üritas pärast seda Näämet aidata. «Noori inimesi erakond loomulikult edutab ja otsib neile häid kohti. Kui talle leiti koht Tallinnas, on ta seda väärt,» lausus Lenk. «Arvan, et Valgas iga noor inimene kadestab Alarit. Ta tõusis otse Tallinna poliitelu keskmesse, sest Kesklinna valitsuses asub volikogu, kus kogu aeg kohutav võitlus.»

Endine linnapea, praegune Valga volikogu esimees Ivar Unt, kes pikalt Näämega koalitsioonis oli, usub teadvat, kuhu Nääme mõne aja pärast maandub. «See on muljetavaldav edutamine. Tal on väga suur šanss Riigikokku saada. Iseküsimus on, kas pärast tulevaid valimisi, aga kui ta ennast tõestab, võib ta ülejärgmises koosseisus olla. Eeldusel, et Keskerakond võidab järgmised kohaliku omavalitsuse volikogu valimised.»

Nääme valis ühehäälselt Kesklinna linnaosa vanema kandidaadiks kolmapäeval kogunenud Keskerakonna Tallinna nõukogu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles