Torn saab trikoloori

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrva linnavalitsus
Tõrva linnavalitsus Foto: arhiiv

Homme, 6. augusti hommikul kell 8 heisatakse Tõrva linnavalitsuse hoone torni püsivalt lehvima sinimustvalge riigilipp.

Pidulik lipuheiskamine on üks osa kolmapäeval linnas algavatest kultuuripäevadest „«Las jääda ükski mets»“ ja heiskamine saab teoks pikkade traditsioonidega üritustesarja „«Juured“» käigus.

Sõnavõtuga esineb ajaloolane Küllo Arjakas, kohalik ajaloohuviline Jaak Raidve räägib linnas 1941. aastal toimunud sündmustest.

Oma mälestusi jagab ka Olev Lõndso, kes oli üks koolipoistest, kes 1962. aastal vastu 1. maid heiskasid Tõrva täitevkomitee hoone katusele punalipu asemel sinimustvalge rahvuslipu.

Kõik kolm noormeest, kellest praeguseks on elus ainult Lõndso, suutsid oma tegu pikki aastaid isegi lähedaste ja sõprade eest saladuses hoida ning avalikuks tuli see alles siis, kui nad sellest ise juba Eesti Vabariigi taaskehtestamise järgsel ajal lõpuks rääkida söandasid.

Esinevad Tõrva kammernaiskoor, Pühajärve pasunakoor, Tõrva meesansambel ja tantsuansambel Jandali.

Ürituse «Sinine, must ja valge» korraldaja ja kultuuripäevade «Las jääda ükski mets» eestvedaja Ilmar Kõveriku sõnul ei ole kolmapäevane lipuheiskamine seotud ühegi konkreetsema sündmusega, mis Tõrvas on Eesti lipuga seonduvalt toimunud.

«Oleme aastaid arutanud isekeskis võimalust heisata sinimustvalge lipp Tõrva linnavalitsuse hoone torni püsivalt lehvima ja teeme selle nüüd 2014. aastal, 130 aasta möödumisel Eesti lipu sisseõnnistamisest, teoks,» lisas Kõverik.

Kultuuripäevad „«Las jääda ükski mets»“ on üks osa 6.–10. augustini toimuvatest Tõrva Tule-Päevadest, mis koondab kokku üle 50 eripalgelise ürituse ja ettevõtmise.

Päevade kulminatsioon on 9. augusti õhtul, kui etendub vaatemäng Tõrva Loits 2014“.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles