Juhtkiri: Külad elavad siiski

Dagny Viks
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõutsi küla Otepää vallas, kus kihab aktiivne seltsielu.
Tõutsi küla Otepää vallas, kus kihab aktiivne seltsielu. Foto: Ülla Tamm / Valgamaalane

Hiljuti alustas Valgamaalane lugude sarjaga, mille eesmärk on tutvustada maakonna külasid. Esimesed lood on tekitanud veendumuse, et kuigi palju on räägitud elu väljasuremisest maal, jagub õnneks Valgamaal külasid, mis mingeid hääbumismärke ei ilmuta.

Positiivne näide on tänases lehes portreteeritav Tõutsi küla Otepää vallas, kus kihab aktiivne seltsielu. Küla elujõudu näitab kas või seegi, et kui 1. jaanuaril 2006 elas Vikipeedia andmetel Tõutsis 49 inimest, siis praegu on neid 68. Suur hulk nendest on mudilased. Suurimas peres on üheksa last, alla kahe lapsega peresid Tõutsis polegi.

Üks toimiva küla eeldusi on tugev kogukond. Nagu Tõutsi külavanem Peeter Kangur meenutas, tegid naabrid pärast seda, kui Kangurid külla maja olid ostnud, neile kohe esimese tutvustuse. Anti ülevaade, kellelt saab külas traktorit laenata, kellelt mune või piima osta. Selline küünarnukitunne ongi Eesti maakohtades aastasadu taluelu elavana hoida aidanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles