Omavalitsusliit sai jäätmete kogumiseks tuge

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eterniiti on kogutud ka "Teeme ära" talgupäevadel.
Eterniiti on kogutud ka "Teeme ära" talgupäevadel. Foto: Taimi Käos

Keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) nõukogu jagas viimasest keskkonnaprogrammi voorust eterniidijäätmete kogumise ja käitlemise projektidele 67 000 eurot. Toetatud projektid aitavad vältida maastiku risustamist ning eterniiditolmust tingitud haiguste teket.

«Eterniit on väga massiivne jääde ning selle suure koguse käitlemine võib omal jõul kujuneda üpris kulukaks. See on aga kindlasti vajalik, sest lisaks looduskeskkonna saastamisele sisaldavad vanad eterniidid ka inimesele ohtliku asbesti,» rääkis KIKi juhatuse esimees Veiko Kaufmann. «Et eterniit ei jääks kuhugi aianurka vedelema või seda ei viidaks halvimal juhul metsa alla, oleme KIKist rahastanud omavalitsuste kogumistegevust.»

Viimasest keskkonnaprogrammi taotlusvoorust toetati kokku üheksat eterniidikogumisega seotud projekti, millega plaanivad taotlejad kokku likvideerida ligi 400 tonni eterniiti. Toetust said teiste seas näiteks Valgamaa Omavalitsuste Liit, Põlva vallavalitsus ja ka Võru linn.

Valgamaa Omavalitsuste Liidu projekti maksumuseks on arvestatud 17 325 eurot. Sellest 15 590 eurot tuleb KIKilt.

Eterniidi kui asbesti sisaldava jäätmete käitlemisprobleem on teravalt üles tõusnud viimastel aastatel, mil aina rohkem nõukogudeaegsetest eterniidikatustest vajavad väljavahetamist. Nõuetekohase käitlemisega välditakse eterniidis sisalduva asbesti jõudmist õhku ning sealtkaudu inimeste kopsudesse. Asbesti puhul on tegemist mürgise, tervist kahjustava ainega.

KIK toetab eterniidikogumist ohtlike jäätmete alamprogrammist. Alates keskkonnaprogrammi uuest taotlusvoorust on eterniidijäätmete kogumine ja käitlemine ohtlike jäätmete kogumiskohas või jäätmejaamas ka toetuste jagamist reguleerivas määruses eraldi välja toodud. Sellega soovib KIK pöörata eterniidijäätmetele suuremat tähelepanu ning julgustada omavalitsusi nende käitlemiseks toetusi taotlema.

Keskkonnaprogrammi uus taotlusvoor on avatud 21. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles