KÜLALUGU: Hobitalunikud katsetavad alpakadega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värskelt pügatud alpakad sarnanevad välimuselt kaamelile. Lõuna-Ameerikast pärit loomaliigi kallimate isendite hind ulatub oksjonil 100 000 euroni.
Värskelt pügatud alpakad sarnanevad välimuselt kaamelile. Lõuna-Ameerikast pärit loomaliigi kallimate isendite hind ulatub oksjonil 100 000 euroni. Foto: Ülla Tamm / Valgamaalane

Puura talus tuli see suvi teisiti. Peremees Ilmar Haak ja perenaine Laili Voolens tõid kaks kuud tagasi värskelt valminud laudahoonesse kaamelite sugukonda kuuluvad alpakad. Käsitööhuviline Voolens armus «kääbuskaamelitesse» paar aastat tagasi, kui ta neid pildilt nägi. «Lõnga ostes kuulsin esmakordselt nimetust «alpaka» ja otsustasin pildilt järele uurida, mis loomaga tegu,» selgitab Voolens kohtumise tausta.

Alpaka eristub tavapärasest lambast peenema ja pehmema villa poolest, mis sarnaneb katsudes inimeste juustele. «See on mitu korda soojem kui lambavill,» kinnitab Voolens, kes loodab peagi kududa esimese kampsuni alpaka villast. Tšiilist ja Peruust pärit loomad toodi Euroopasse 15 aastat tagasi. Eestis on suurim alpakakasvatus Pärnumaal, kuid Voolens teab rääkida, et üksikuid isendeid leidub ka Vana-Otepää kandis.

Haak ja Voolens ütlevad, et praegu veel on tegu kalli hobiga, millega saavad ainult jõukad inimesed tegeleda. Ometi soovivad nemadki karja suurendada, sest alpaka on karjaloom. «Kurvastusest võivad nad üksinda isegi hinge heita,» kinnitab Voolens. Ta lisab naerdes, et nende plaan on võtta loomi, keda ise sööma ei pea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles