Tähelepanelik poiss aitas toonekurge päästa

, Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike Gerd Mathias taipas, et toonekurg on elus. See tõigi päästjad kohale.
Väike Gerd Mathias taipas, et toonekurg on elus. See tõigi päästjad kohale. Foto: Kaido Apalkov

Eile aitasid päästjad Valgamaal Helme vallas Jõgeveste külas toonekurepoega, kes rippus elektriposti otsas, kuhu linnud pesa teinud on. Lähedal asuva talu väike perepoeg mõistis, et lind on elus, misjärel isa kutsus päästjad.

Toonekure jalg oli kinni jäänud sinise heinapallinööri külge, abi ootas lind ilmselt paar tundi.

Tee ääres märkas rippuvat lindu kalamees. Mees pidas seejärel kinni sada meetrit eemal Sõduri talus elavad Katre Kattai ja Kaido Apalkovi, kes autoga Valgast koju saabusid.

Kõigepealt läks telefonikõne Eesti Energiale, sest näis, et lind ei ole enam elavate kirjas.

Võib-olla olekski toonekurg posti otsas rippudes lõpuks teise ilma läinud, kui perepoeg Gerd Mathias ei oleks õnnetut lindu jälginud. «Mu nelja-aastane poeg vaatas teda aknast: »Emme, ta liigutab!« ja mu mees helistas ka päästeteenistusele,» meenutas Katre. «Saime aru, et ta ripub nööri küljes – elektriliinidesse polnud ta läinud. Ilmselt olid toonekured nööri oma pessa viinud.»

Kohale tulnud keskkonnaspetsialist andis tuletõrjujatele suure võrgu, mis hoidis lindu alla kukkumast, kui päästjad nööri läbi lõikasid.

«Õnneks ei olnud nöör jalga sooninud, väike muljumine oli. Panime toonekure villu ja talle anti vett juua. Paar tundi hiljem ta kõndis ja õhtul kümne paiku olid nad ilusti neljakesi pesas. Keskkonnaametnik arvas, et päästetu on kurepaari üks poegadest. Pojad on juba päris suured,» rääkis Katre. «Läks hästi. Tänu sellele, et mu poeg vapralt akna peal vaatas, kas linnuke liigutab.»

Samal pesal on toonekurepaar peatunud ja poegi kasvatanud umbes 20 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles