Tõrva laululava taastamise mõtet pole maha maetud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba üle aasta on möödas ajast, mil Tõrva laululava laastas tulekahju. Praegu on Tantsumäel asuv lauluväljak uue lava ootel, mis linnapea kinnitusel kindlasti ka valmib.
Juba üle aasta on möödas ajast, mil Tõrva laululava laastas tulekahju. Praegu on Tantsumäel asuv lauluväljak uue lava ootel, mis linnapea kinnitusel kindlasti ka valmib. Foto: Ülla Tamm / Valgamaalane

Tõrva laululava langes vandaalide süül tuleroaks juba aasta tagasi, kuid siiani pole taastamisest mingit märki. Linnapea kinnitab, et varem või hiljem saab uus laululava igal juhul üles ehitatud.

Valgamaalase poole on pöördnud rahulolematuid Tõrva kodanikke, kes kardavad, et linnavõim on unustanud eelmisel aastal antud lubaduse lava peagi üles ehitada.

«Praegu linnas muuga ei tegeldagi, kui ainult Loitsu promomise ja korraldamisega. Vanasti oli aga just Tantsumäel asunud laululava koht, kus suviti pidevalt kontserdid ja tantsuõhtud toimusid. Nüüd ei jõua Tõrvasse aga enam ühtegi kontserdituuri,» oli lehetoimetusega ühendust võtnud linnakodanik (nimi toimetusele teada) pahane. Tema sõnul olevat ka soikunud hooga käima läinud annetuskampaania lava ülesehitamiseks.

Annetusfondis 8555 eurot

Valgamaalane pöördus selgituste saamiseks Tõrva linnapea Maido Ruusmanni poole. «Annetusfondi on laekunud praeguseks 8555 eurot ja annetanud on nii eraisikud, firmad kui omavalitsused,» kinnitas linnapea.

Esimene annetuskontsert «Selle suve suur heategu» Tõrva laululava taastamiseks oli mullu augustis Tartus. Eesti linnapeadest esimesena ulatas abikäe Urmas Kruuse ning Tartu linn andis toetuseks 500 eurot. Publik annetas tookord 641 eurot.

Kopsakamad summad ongi Ruusmanni sõnul annetusfondi laekunud Tartu ja Tallinna linnalt. Enamik annetustest on tulnud 2013. aastal.

Arvamus, nagu ei tahaks linnavõim laululava ülesehitamisega tegeleda, linnapea sõnul paika ei pea.

«Loits on viimastel aastatel toonud Tõrvale tuntust ning selle ettevalmistamine on suur ja pikaajaline meeskonnatöö. Üritust soovitakse igal aastal uutmoodi korraldada, et see rahvast kohale tooks. Eks seepärast ongi tekkinud arvamus, et tegeldaksegi ainult Loitsu organiseerimisega,» sõnas Ruusmann.

Laululava taastamisega on tema sõnul jõutud lähteülesande koostamiseni. Ruusmann kinnitas, et mõistab kohalikke ja teab, et Tantsumäel on linnaelanike hinges oluline koht.

«Rääkides Tõrvast kui tõmbekeskusest, peab siin olema ka statsionaarne kontserdipaik,» rõhutas Ruusmann. «Ootame kõiki inimesi linnavalitsusele teada andma oma mõtteid, kuidas võiks uus laululava välja näha.»

Minimaalse kuluga maksimaalne tulemus

Praegu teebki linnavalitsus koostööd nii lauljate, tantsijate, kultuuritöötajate kui ürituste korraldajatega, et leida kõiki osapooli rahuldavat meelelahutuskeskuse varianti. «See peaks olema ehitis, kus saaks korraldada kontserte, laulu- ja tantsupidusid ning muid kultuuriüritusi. Minimaalse kuluga tahaks saavutada parima tulemuse.»

Ruusmanni sõnul alustatakse projekteerimisega selle aastanumbri sees, kuid anda lubadust, kunas laululava valmis saab, ta ei saanud. «Kõik sõltub projekt­lahendusest. Reaalne ehituse algus sõltub eelkõige maksumusest – kas suudetakse see katta linna omavahenditest või on vaja taotleda toetust Euroopa Liidu fondidest. Nagu teada, avanevad ELi uued fondid alles 2015. aastal.»

Traagilisest tulekahjust on möödas aasta. Tänavu märtsis tunnistas Tartu maakohus kaks noormeest lava süütamises süüdi ning karistas neid tingimisi vangistusega. Tõrva linnavalitsuse esitatud üle 43 000 euro suuruse tsiviilhagi rahuldas kohus osaliselt ja mõistis noortelt solidaarselt välja 34 274 eurot. Kohus pidas mõistlikuks nõuda välja kulutused, mida Tõrva tegi lammutustöödeks ja elektri välisvõrgu taastamiseks.

Kohus mõistis ühele noormehele ühe aasta ja nelja kuu pikkuse tingimisi vangistuse ning ala­ealisele süüdistatavale ühe aasta ja kahe kuu pikkuse tingimisi vangistuse. Kriminaalmenetlus lõpetati kahe alaealise suhtes, kes menetlusandmeil tookord samuti ruumidesse tungisid.

Laululava taastamise toetamiseks on võimalik teha ka praegu rahalisi annetusi linnavalitsuse kontole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles