Kelmid tühjendasid näitemängu abil pangakontosid

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangakontolt oli välja võetud 575 eurot. Foto on illustratiivne.
Pangakontolt oli välja võetud 575 eurot. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Möödunud nädalavahetuse jooksul laekus politseile mitu teadet selle kohta, et Tartus petavad vene keelt kõnelevad kelmid kaupluste lähistel heausksetelt inimestelt osavat näitemängu tehes välja nende pangakaarte.

Praeguseks on politseile teada antud kahest Tartus aset leidnud sarnasest juhtumist, kus väidetavasti jälgisid kelmid esmalt pangaautomaadi juures sularahatehinguid teinud inimese selja tagant tähelepanelikult tema konto PIN-koodi.

Seejärel järgnesid kelmid väljavalitud ohvrile tema autoni, kus osava näitemänguga pandi heauskne kodanik oma rahakoti suud avama ning selle sisu näitama. Ohvri rahakoti vahel sorides võttis üks kelmidest märkamatult sealt vahelt välja pangakaardi, millega siis lähima sularahaautomaadi juures esimesel võimalusel kontol olev raha välja võeti.

Seni on pangakaarte tühjendavate kelmide ohvriks langenud kaks eakat meest Tartust.

Tartu kriminaaltalituse politseileitnant Viktor Võsokov soovitab inimestel olla sularahaautomaatide kasutamisel äärmiselt tähelepanelik. PIN-koodi sisestades tuleks esmalt veenduda, et teie selja taga ei seisa kõrvalisi isikuid. Oma koode sisestades on soovitatav peopesaga varjata numbritabloo selliselt, et selja tagant ning külgedelt ei oleks võimalik sisestatavaid numbrikombinatsioone näha.

«Samuti on oluline meeles pidada, et oma isiklikke dokumente ning esemeid ei tasu võõra inimese kätte anda, isegi juhul kui keegi kõrvaline väidab, et teie asjade hulgas võib arusaamatul kombel olla midagi talle kuuluvat. Probleemide vältimiseks tuleb sel juhul appi kutsuda politsei, kes juhtumi tagamaad ise välja selgitab,» sõnas Võsokov.

Politsei hoiatab, et tegu on petuskeemiga, ning palub kõigil sarnasesse olukorda sattunutel sellest politseile teada anda, kuna erinevatelt sündmuskohtadelt saadud info võimalike kurjategijate kohta võimaldab neile kiiremini jälile saada.

Ühtlasi palub politsei kõikidel hoiatada selliste kelmide tegutsemisvõtetest ka oma eakamaid sugulasi ja tuttavaid, vältimaks kuriteoohvriks sattumist.

Juhtumite lahendamisega tegelevad Lõuna prefektuuri kriminaalpolitseinikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles