Kas Valga jääb linnaks või saab sellest vallakeskus?

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Randver
Riigikogu liige(SDE)
Rein Randver Riigikogu liige(SDE) Foto: Jüri Rüsülainen

Hulk ettevalmistavat tööd haldusterritoriaalseks reformiks on tehtud, kuid selle eelnõus on palju küsitavusi ja seega hulk tööd veel ees. Haldusreform ei ole pelgalt omavalitsuste liitmise küsimus, et paneme aga vallad kokku ja siis vaatame, mis saab. Iga samm, mida tõhusama halduskorralduse suunas tehakse, on väärt, et selle tulemusi analüüsida. Paraku on eelnõus tähtaegu, mis tegeliku asjade käigu vajadusega ja omavahel vastuolus.

Näiteks peaks valdade ja linnade ühinemise määrus olema vastu võetud 1. oktoobriks 2015, valdkondade seaduste muudatused ja õigusaktide muudatusettepanekud esitatakse vabariigi valitsusele hiljemalt 31. jaanuariks 2016.

Seega on reguleerimata sisulised küsimused, mis vajalikud reformi edukaks rakendumiseks. Plaanitud on analüüsida kohalike omavalitsuste korraldamist, ülesandeid ja tulubaasi, teenuspiirkondade rakendamise võimalusi jäätmekäitluse, ühistranspordi, sotsiaalteenuste, tervishoiu ja hariduse valdkonnas ning avalike teenuste ühtsustamist. Valdkonnaseaduste muudatusettepanekud on kavandatud esitada 2016. aasta esimeses kvartalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles