Algas Valgamaa noorte malevasuvi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikapõllul. Pilt on illustreeriv.
Maasikapõllul. Pilt on illustreeriv. Foto: Piret Seen

Täna, 7. juulil algas esimene üle-Valgamaaline „Tankla Õpilasmalev 2014“. Selles osalevad noored Valgamaalt ja naabermaakondadest vanuses 15-20 aastat ning kestvuseks on kaks nädalat.

Malevarühmi on kokku kuus ja need tegutsevad võimalikult lähedal kohalikele tööpakkujatele: Annimatsil, Lüllemäel, Kaagjärvel, Sangastes, Helmes ja Tahevas. Nii on võimalik näiteks Annimatsi rühmas tööd teha kohalikus kämpingus muru niites ja metsaalusi korrastades. Taheva rühmas Parmu Ökokülas aga saab teha heinatöid ja põllult kive korjata.
 
"Maleva tegemise plaan on juba mitmeid aastaid peas olnud, kuid kuna tegu on suure asjaajamisega, pole leidunud kaasatulijaid. Üksinda korraldada on see aga liiga suur amps," kommenteeris juhataja Marek Mekk maleva sündimisloo telgitaguseid. Lisades, et tänu Valgamaa Partnerluskogule ja Aile Viksile on malev nüüd teoks saamas.
 
Tööpäeva pikkuseks on seadusega määratud 4 ja 6 tundi vastavalt vanusele. Pärast tööpäeva on igal rühmal vaba aeg, mille sisustamise eest hoolitsevad rühmajuhid. „Igal rühmal on oma rühmajuht – ükski noor ei tööta täiskasvanu järelevalveta,“ kirjeldas õpilasmalevate seadust koordinaator Aile Viks. Lisades, et Annimatsil on 3 rühmajuhti ja mujal rühmades on 2 rühmajuhti.
 
Esimesel päeval on alustatud ka malevatöödega. Nii on näiteks Helme rühmas jõutud rohida ja muru niita, Kaagjärvel aga korjatud esimesed maasikad. Esimene malevaõhtu kulub kõigis malevates reeglite ja tegevuskavada paikapanemiseks ning väiksemate koolituste läbiviimiseks.
 
Õpilasmaleva esimesel nädalavahetusel, 12.-13. juulil leiab Kuutsemäe puhkekeskuses aset maleva kokkutulek. Maleva juhataja sõnul on sellel mitmeid erinevaid eesmärke. "Esmalt on see ikkagi selleks, et malevarühmad saaksid omavahel tuttavaks. Teisalt aga selleks, et tekiks see õige malevatunne," sõnas Marek Mekk. Kokkutulekul toimuvad erinevad sportlikud ja loomingulised tegevused. Nii tuleb rühmadel nädalavahetuseks valmistada malevalaul ja -film, mis mõlemad tulevad koosviibimisel ka esitlusele.
 
Kui aga noortel peaks tekkima millestki puudus, tuleks sellest kindlasti teavitada rühmajuhte. "Kui on tarvis noori külastada, tuleb seda teha mõistlikkuse piires, et ei segataks malevatööd. Soovitatav on noori külastada vabamal ajal," vastas Aile Viks küsimusele kas malevasse võib külla minna.
 
Tankla Õpilasmalev 2014 on sündinud koostöös organisatsioonidega MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla, Valga Maavalitsus, Valgamaa Noorte Nõustamiskeskus, Töötukassa Valgamaa osakond ja MTÜ Valgamaa Partnerluskogu.

Projekti eestvedajaks on Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla ja seda toetavad Valgamaa Partnerluskogu ja Haridus- ja teadusministeeriumi Hasartmängumaksu Nõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles