Äsja avatud näitusel saab ülevaate eesti märsist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna pärastlõunal avati Valga muuseumis Paluperas elava Andres Rattasepa näitus «Märsiga teele», kust saab ülevaate eesti märsist ja selle tänapäevastest kasutamisvõimalustest. Väljas on märsse tutvustavad fotod ja tekstid, vanad märsid ja nendest inspireeritud tänapäevasemad esemed.

Näitusel saab teada, et märsse kasutati aktiivselt 19. sajandil kuni 20. sajandi esimese kümnendini. Kasutati neid peamiselt toidumoona kaasavõtmiseks. Eestis kanti neid kandepaelaga üle õla. Märsi valmistamiseks kasutati pikki tohusugasid, mida võeti puult spiraalselt ülevalt alla.

Väljapanek on seotud Rattasepa magistritööga «Kasetohust punutud Eesti märsside tehnoloogilised eripärad, valmistamine ning tänapäevased rakendamisvõimalused» TÜ Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonnas pärandtehnoloogia erialal.

Muuseumis sai teoks ka tohutööde õpituba, kus oli huvilistel võimalus ka oma kätega tohust midagi valmis meisterdada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles