Spordielu eestvedaja plaanib noori tegudele ärgitada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marten Lombiots
Marten Lombiots Foto: Hele Heletäht

Juunist on Valga linnavalitsuses spordi- ja noorsootöö vanemspetsialistina ametis Marten Lombiots, kelle ülesanne on linna spordielu ja noorsootöö juhtimine ja arendamine ning spordiklubide ja noorteühingute nõustamine.

Mis ajendas teid sellele ametikohale kandideerima?
«Kuna olen õpingutega poole peal, siis teadsin, et kahe aasta pärast, kui lõputunnistus käes, ei hakka mulle keegi kandikul töölepingut ette tooma. Otsustasin silmad-kõrvad lahti hoida, et erialast tööd leida. Juhtus nii, et ema märkaski töökuulutust, kandideerisin ja osutusingi valituks.»

Õpite veel Pärnu kolledžis. Kas õppimine tööd segama ei hakka?
«Igal inimesel on päevas 24 tundi ja igaüks saab seda aega planeerida ise. Minu eelistused on praegu töö ja kool. Seega õpin hobide ja vaba aja arvelt ning seni pole probleeme olnud.»

Mil moel olete varem spordi ja noosootööga kokku puutunud? Missugused kogemused teil on?
«Spordiga olen tegelenud nii kaua, kui ennast mäletan. Olen korraldanud spordiüritusi ja turniire, aidanud spordiklubidel toetajaid leida.
Suurim kordaminek on Profisportlase projekt. See oli ühe hea sõbra Taunoga loodud veebileht, mis kajastas blogides Eesti porfisportlaste tegemisi välismaal. Koduleht on nüüdseks maas, kuid Facebooki-leht ja YouTube’i video­intervjuud on endiselt olemas. See projekt oli suunatud noortele, et nad näeksid profispordi telgitaguseid ning saaksid motivatsiooni unistada ning spordiga tõsisemalt tegeleda.
Noorsootööga olengi peamiselt kokku puutunud spordi kaudu, kus olen noori suunanud sportima ja olen ka aidanud treeninguid läbi viia.»
 
Millega olete tegelenud esimestel töönädalatel ?
«Olen tutvunud tööülesannetega ja dokumentidega ning saanud kokku siinsete spordi- ja noorsootöö klubijuhtide ja eestvedajatega. Olen olnud kaasatud ka suuremate ürituste meeskonda.»

Kuidas on sujunud suhted uute töökaaslastega?
«Kolleegid on väga toredad ja sümpaatsed.»

Missugused on muljed Valgast?
«Muljed on igal inimesel täpselt sellised, nagu ta midagi näha tahab. Mina näen Valga linna väga positiivsetes värvides. Kõige rohkem riivas mind ja teeb samas ka kurvaks, et noored, kes lähevad pärast gümnaasiumit ülikooli või kutsekooli, ei tule enam tagasi. Kuid see pole ainult Valga probleem – see on nii enamikes Eesti väiksemates linnades.»

Missugune on teie nägemus linna spordi- ja noorsootööst?
«Kolm nädalat on läinud kiirelt ning praegu pole veel jõudnud kõigiga kohtuda. Tahaksin enda jaoks kõigepealt pusle tervenisti kokku saada, sest tervikpildist on veel mõned jupid puudu. Kuid nii palju on pilt selge, et noortel on piisavalt huviringe ja tegevust, mis näitab, et siin on väga tublid ja töökad inimesed. Oma töös lähtun linna arengukavast.»

Missuguseks hindate Valgas spordiga tegelemise võimalusi?
«Olen väga positiivselt üllatunud. Valgas on nii tipp- kui harrastusspordi tegemiseks ideaalsed võimalused – alates Pedeli-äärsest jooksurajast ja lõpetades spordihalli ja staadionitega.»

Kas tegelete ka ise mõne spordialaga?
«Spordiga olen seotud sellest ajast, kui isa mind korvpallitreeningutele kaasa võtma hakkas. Alustasin jalgpallitreeningutega, hiljem läksin kergejõustikusse. Treener oli Valga oma mees Toomas Rosenberg. Pärast seda olen tegelenud korvpalli ja jalgpalliga. Korvpalliga olen käinud välismaal noorteturniiridel ja mänginud Tartumaa madalamaid liigasid. Jalgpalli olen mänginud nii 4. kui ka 3. liigas.
Kuna mul noorena püsivust ei olnud, siis spordialade valik, mida harrastanud olen, on suur. Lisaks olen läbinud harrastajate ühepäevase kümnevõistluse ja ka 63kilomeetrise suusamaratoni. Praegu tegelen tervisespordiga – jooksen, ujun, käin jõusaalis ning vahepeal mängin sõprade ja tuttavatega korv- ja jalgpalli.»

Millega oma vaba aega sisustate?
«Praegu on suurim «hobi» õppimine. Kui koolist on vaba aega, tegelen spordiga, käin vaatamas spordiüritusi või jälgin sporti TV vahendusel. Meeldib ka raamatuid lugeda.»

Iseloomustage ennast lühidalt – mis on teie tugevused, mis nõrkused?
«Pean enda tugevamateks külgedeks positiivsust ja head suhtlemisoskust. Olen ka väga kohusetundlik. Kuna olen palju teinud müügitööd, olen kokku puutunud väga erinevate inimestega. Nõrkuseks on, et olen teinekord püsimatu ja rahutu hingega.»

Mida inimestes hindate, mida taunite?
«Hindan positiivset ellusuhtumist, konkreetsust ja tegusust. Taunin negatiivsust ja inimesi, kes ainult kritiseerivad ega oska näha ennast kõrvalt. Ei tee ise midagi selleks, et olukordi muuta või paremaks teha.»

Te olete ise noor. Kuidas iseloomustaksite tänapäeva noort inimest?
«Häiriv pool on, et enam ei suudeta elada ilma nutitelefoni või Facebookita. Samas on ka palju neid, kes sellest eemale hoiavad, tegelevad õppimise ja hobidega. Tore on, et järjest rohkem antakse noortele võimalusi enda tõestamiseks ja arendamiseks.»

MARTEN LOMBIOTS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles