Turismitalu peremees plaanib ehitada laululava ja lumelauanõlva

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaldavere turismitalu heas korras maastikku vaadates on raske uskuda, et veel mõni aasta tagasi laiutasid siin prügimäed ja võsa.
Kaldavere turismitalu heas korras maastikku vaadates on raske uskuda, et veel mõni aasta tagasi laiutasid siin prügimäed ja võsa. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgast paarikümne kilomeetri kaugusel Taheva vallas Korkuna külas asub Kaldavere turismitalu, kus pakutakse majutust ja toitlustust ning vaba aja veetmise võimalusi. Maalähedasele puhkusele annavad lisavürtsi kaunis loodus ja heinamaal vabalt ringi jalutavad lihaveised.

Valgamaa turismimeka on Otepää piirkond, kus arvukalt igasuguseid hotelle ja turismitalusid. Seekord aga otsustasin kaema minna hoopis Taheva vallas Valga–Võru maantee ääres tegutsevat Kaldavere turismitalu ja uurida, kuidas ettevõtjal selles piirkonnas õnnestub end ära majandada ning kes on põhilised talu külastajad.

Talus võttis mind ja fotograaf Arvo Meeksi vastu peremees Andres Maisla, kes ise elupõline linlane, kuid kaheksa aastat tagasi otsustas suvekodu rajada.

Alistada tuli prügimäed ja võsa

«Mingis eas tekib tahtmine linnast välja loodusesse saada. Siin olid siis prügimäed ja võsa, mistõttu lapsed ei olnud vaimustuses minu otsusest siia suvekodu rajada,» meenutas mees. Tasapisi sai ehitustöödega pihta hakatud ning kui ühel hetkel kadus mehel töökoht, hakkas ta mõtlema, mis edasi saab.

«Esitasin PRIA-le taotluse ning sain turismi edendamiseks toetust, mille abil avasime kaks aastat tagasi jaanipäeval oma turismitalu. Tegemist on pereettevõttega, kus peale minu rakkes abikaasa ja mõlemad tütred.»

Turismitalu pakub majutust kuni 20 inimesele. Kes pisut rohkem privaatsust soovivad, saavad ööbida ka kolmele inimesele mõeldud väikeses palkmajakeses, kus sees nii elekter kui kamin. Lisaks on olemas piiramatu hulk telkimiskohti ja hulk kohti autosuvilatele.

Hoone esimesel korrusel on kaminasaal. Avar terrass võimaldab üritusi läbi viia ka õues. Talu pakub soovi korral ka toitlustust. «Peosöögid valmistab abikaasa,» lisas peremees.

Ruumide sisekujundus on lihtne ja maalähedane. Puidust, isegi roigastest valmistatud mööbel on väga omanäoline. Talus on saun, kümblustünn ja palliplats. Tiigi keskel väikesel saarel võib kuulata linnulaulu ja nautida vees sulpsatavate kalade mängu. Kes soovib, võib vesijalgrattaga ringi tiirutada.

Mängida saab noolemängu, hüpata batuudil, maadelda sumokostüümides ning oma tasakaalu ja julgust proovile panna sky­run­ner’itel – omapärastel hüppekarkudel, mille küljes rihmadega jalakinnitus ja mis maaga kokku puutudes hea hooga edasi põrkavad.

Ümberkaudsetel metsaradadel saab matkata nii jalgsi kui jalgrattal. «Koostöös kohalike ettevõtjatega pakume kanuumatku ja ATVga sõitu,» lisas peremees. Maaliline Koiva jõgi asub Kaldaverest mõni kilomeeter eemal.

Küsimusele, kuidas turismitalu selles väheasustatud piirkonnas end ära majandab, vastas Maisla, et turismindus on hooajaline ning põhiline aeg, mil kliente käib, on ikka suvi. «Ka selleks suveks on broneeringuid juba olemas.»

Põhilised külastajad on jalgrattamatkajad ja turistid. Palju korraldatakse talus ka seminare ja pidusid, samuti  laagreid. Hooajaväliselt on kliendid nii metsa- kui ehitusfirmade palgal olijad, kes ümbruskonnas tööd teevad.

«Praegu tegelemegi sellega, et saaksime ka talvel mõnusaid aktiivseid tegevusi pakkuda. Plaanis on juba sellel talvel avada nõlvad lumelauasõitjatele ja alustada lumelauasõidu koolitustega. Kuutsemäe või Väikese Munamäega konkureerima ei hakka, ent siia võiksid tulla need, kes soovivad saada algseid oskusi ning alustuseks väiksemal mäel sõitmist õppida,» rääkis ettevõtja.

Kaldaverel ringi jalutades on näha, et peremehel on käsil palju tööd. Adrenaliinilaksu ihalejatele on valmimas väljakud värvikuulimänguks, rajamisel pikk trossisõiduvõimalus.

Tegemist jagub aasta läbi

Et kokku saaks tulla ka suurem rahvahulk, on plaanis ehitada laululava ja katusealusega peoplats. «Selle valmimine jääb ilmselt järgmisele kevadele,» selgitas mees. Valmimas on ka tubaste mängude maja, kus saab harrastada lauatennist ja koroonat.

Sel suvel plaanib ettevõtja avada tee ääres palkhoones kehakinnitamise koha, kus oleksid saadaval nii karastavad joogid kui ka üht-teist kõhutäiteks nii möödasõitjatele kui ka turismitalu külalistele.

Vaatamisväärsused jalutavad ringi

Talu silmailuks on lihaveised, keda praegu ringi jalutamas 12. «Nad sobivad ideaalselt ümbritsevasse loodusesse ja on paras vaatamisväärsus. Loomad on meil ka head heinamaa puhastajad,» rääkis peremees.

Mehe sõnul ei ole ta oma otsust ettevõtjaks hakata kahetsenud. «Olen olnud autojuht ja varustaja, ettevõtja roll on uus väljakutse. See on tegevus, mis mulle endale rahulolu pakub,» sõnas Maisla.

Maal on tema sõnul ilus elada, ümberringi rahu ja vaikus ning kaunis loodus. «Pead ise positiivne olema ja oma ettevõtmise edusse uskuma. Kui tunned, et oled oma tegemisi tehes õnnelik, ongi kõik korras. Mina olen ja see ongi peamine.»

KOMMENTAAR

Liia Leht, turismitalu sagedane külastaja, valgalane

«Olen seal käinud mitmel üritusel, jaanitulel ja ka perega puhkamas. Minu hing on sinna jäänudki: veesilm, vanad iidsed tammed, kaasik, lilled ja linnulaul, ümberringi vaikus ja kaunis loodus. Paned jalad vette ja tunned, kuidas kalad neid nokivad.

Mulle meeldib selle talu juures lihtsus ja looduslähedus, rohke puidu kasutamine nii ruumide ehitamisel kui sisustamisel. Hea koht nii ürituse korraldamiseks kui ka perega puhkamiseks. Boonus on külalislahke ja vastutulelik pererahvas. Igatahes mõnus koht ja mitte kaugel linnast. Omaette vaatamisväärus on ringi jalutavad lihaveised, mis eriti põnev vaatepilt just linnalastele.»

Copy

Märksõnad

Tagasi üles