Rannavalvuritele teevad peavalu purjutajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannavalvuritel oli eile Valgas rahulik päev, sest päevitajad-ujujad hoidsid halli ilmaga rannast eemale. Sulev Rätsepp näitas kolleeg Enn Meriroosiga uut särki, mis neile sel suvel selga läheb.
Rannavalvuritel oli eile Valgas rahulik päev, sest päevitajad-ujujad hoidsid halli ilmaga rannast eemale. Sulev Rätsepp näitas kolleeg Enn Meriroosiga uut särki, mis neile sel suvel selga läheb. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pühapäeval algas Eestis rannahooaeg ja taas on ametis rannavalvurid. Endi sõnul on neil kõige keerulisem suvel hakkama saada purjus ujujatega, eriti peagi saabuval jaanipäeval.

«Vahepeal unustavad nad ka ujumise ära. Näiteks üks ujus kaugele ja hüüdis siis, et ei oska ujuda,» tõdes rannavalvur Ago Jaani, kes hakkab teist suve järjest rannalistel silma peal hoidma Riiska ja Vanamõisa järve ääres. «Kõige raskem on, kui on väga palju rahvast. Lihtsam on Riiska juures, kus on vähem pinda, mida valvata.»

Eelmisel suvel hakkasid purjutajad Jaanile vastu, kui viimane keelas neil vettemineku. Vastuhakk kestis, kuni vetelpäästja lubas politsei kutsuda.

Laste eest vastutavad tema sõnul aga pigem lastevanemad. «Vahepeal tulevad inimesed nurisema, et ma ei valva lapsi piisavalt, aga näiteks Vanamõisa järve ääres on minul põhitöö hüppetorni jälgida,» rääkis Jaani. «Lapsed kuulavad hästi sõna, pigem on täiskasvanutega raskem.»

Vanamõisa hüppetornist hüppajaid jälgivadki rannavalvurid eriti pingsalt. Jaanile meenus üks hüppaja, kes viidi pärast hüpet kiirabiga ära, sest tal olid rinnus väga tugevad valud. «Maandus kõhuli. Tema hüpe võrdus viiendalt korruselt kukkumisega.»

Kui lapsed või täiskasvanud ronivad torni ja õigesti hüpata ei oska, Jaani õpetab neid. «Kui kiputakse teiste ees uhkustama, soovitan parem mitte hüpata,» lisas ta.

Uus park

Riiska järvele tuleb sel suvel esimest korda veelauapark. Praeguste plaanide järgi saab rentida ka vesirattaid ja paate, samuti on olemas vesibatuut.

Valvurid mõlemas Tõrva rannas – Riiska ja Vanamõisa järve ääres – on tööl hooaja lõpuni iga päev kella 11–19.

Tõrva linnapea Maido Ruusmann eelistab ujumas käia Vanamõisa järves – seda läbipaistvama vee pärast. «Riiska järves on pruunim vesi. Vanamõisa järv on aga ka ajalooliselt rohkem ujula olnud,» lausus Ruusmann, lisades, et kummagi järve veekvaliteediga muresid ei ole.

Riho Karu Valgamaa Omavalitsuste Liidu keskkonnaosakonnast kinnitas, et nii Pedeli, Tõrva supluskohtade kui Pühajärve vesi on puhas.

Vaikus enne suuremat tööd

Valgas alustas Pedeli ääres rannavalve tööd pühapäevast, tegutsedes augusti lõpuni. Kokku on palgatud neli valvurit, kes töötavad kahekaupa ja vahetustega. Valve on hooaja jooksul olemas iga päev kella 11–20.

«Rannavalve konkurss oli juba kaks aastat tagasi ning valvuridki on tänavu samad, kes varem. Rannavanem on endiselt Sulev Rätsepp,» ütles Valga linnavalitsuse linnamajandusameti vanemspetsialist Pille Meriroos.

Eile olid rannavalvurid Rätsepp ja Enn Meriroos küll tööl, aga said võtta rahulikult, sest sombune ilm hoidis inimesed rannast eemal. Ilmselt on see aga lühike puhkehetk, kuna ilm peaks varsti soojaks muutuma.

Laureana Telk, kes Pedeli ääres ka rannakohvikut peab, rääkis, et sel aastal on lastele uus atraktsioon: ratastel liikuvad ponid, loomulikult mitte elusad. Samuti on olemas hüppemaja-batuut, vesirattad, laste elektriautod ja vesikirp.

Pühajärvel pakub rannavalve teenust AS G4S, järve ääres on juunist valves kaks valvurit. Kuni selle kuu lõpuni on rand valvsate pilkude all kella 10–20, juulis kella 20.30ni. Augustis valveaeg lüheneb: 17. augustini on see taas kella 20ni ja pärast seda augusti lõpuni kella 19ni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles